Koláče vhodné na pouť, posvícení i jiné svátky podle Hany Sedláčkové (Kuchařka české šlechty).
1 kg polohrubé mouky,
500 ml mléka,
3 žloutky,
200g másla,
200g cukru,
muškátový oříšek,
60g droždí,
sůl,
sáček vanilkového cukru.
Dáme dělat kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a necháme rozpustit. Přidáme trochu vlahého mléka a trochu polohrubé mouky. Uděláme kašičku a necháme v teple vykynout. Mezitím si do pekárny dáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, žloutky, trochu muškátového oříšku, na to nasypeme mouku (pokud děláme litý koláč, mouky dáme méně), přidáme vykynutý kvásek a pekárnu zapneme.
Těsto rozdělíme na dva vymazané plechy, poklademe ovocem a nasypeme drobenku. Necháme ještě kynout a pečeme při 180 stupních.
Je to zcela jednoduchý koláč, recept je určitě spoustě labužnicím a labužníkům povědomý (normální kynutá buchta, co dělaly naše babičky). Jen někdy ten správný poměr surovin udělá z jídla pamlsek.