Recept i fotka Anežky Nulíčkové.
2 vejce,
100 g krystalového cukru,
špetka soli,
strouhaná citronová kůra,
100 g hladké mouky,
1/2 sáčku prášku do pečiva,
100 g másla,
1 lžíce pomerančové nebo citronové šťávy
čokoládovou ganache na namočení
Vezmeme 2 vejce, 100 g krystalového cukru, špetku soli, strouhanou citronovou kůru a vše vymícháme do pěny. Pak přidáme 100 g hladké mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva a vmícháme do sladké pěny. Rozpustíme 100 g másla, které pak zapracujeme do těsta. Docela hutné těsto ještě dochutíme lžící pomerančové nebo citronové šťávy a vše důkladně promícháme. Hotové těsto dáme vychladit na 2 hodiny do lednice, aby se po vložení těsta do trouby vytvaroval pro madlenky typický hrbolek. Poté předehřejeme troubu na 200°C, formičky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Studené těsto pečlivě promícháme a do jednotlivých formiček dáme po lžíci těsta. Formičky na plechu vložíme do trouby na střední rošt. Těsto se nejdříve rozteče, poté nabudou okraje a najednou se uprostřed utvoří takový specifický hrbolek. Celkem se madlenky pečou 10 minut, ale je důležité přibližně po 5 minutách zmírnit teplotu asi na 150°C. Přesněji v momentě, kdy se vytvoří hrbolek. Opravdu je musíme hlídat. Po upečení je rozložíme na cukrářskou mřížku a necháme vychladnout. Vychladlé namočíme do rozpuštěné ganache, pocukrujeme a podáváme.