Sladký loupák (makovka)

patří nepostradatelně k dobré národní kuchyni

Sladký loupák (makovka)

Příspěvekod Mánek » 22 črc 2017, 19:33

DSCF1683a.JPG
DSCF1683a.JPG (101.22 KiB) Zobrazeno 3547 krát


Suroviny:
450 ml vlažného mléka (polotučného)
1000 g hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí v kostce
1 vejce

na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření
3 lžíce máku

Popis přípravy:
Do mísy hnětače nalijeme vlažné mléko, přidáme ostatní suroviny a necháme vyhnětat. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 4 stejné díly a z nich vypracujeme bochánky. Lehce je posypeme moukou, zakryjeme utěrkou, nebo folií a necháme 45 minut nakynout.
Vykynuté bochánky vyválíme jeden po druhém na válu do kruhu o síle 4 mm, a rozřežeme ho na 6 stejných trojúhelníků (jeden řez vodorovně, dva diagonálně). Ty pak smotáme směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodchlipovala, nebo se rohlík nerozmotal. Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme naplocho k plechu a necháme ještě 45 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.
HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron

x