možná to víte, já jsem to teď zahlédla na novinkách.cz: první písemná zmínka o pečení vánoček- tehdy calt, pochází z I. poloviny 15. století od Petra Chelčického - tudíž vánočky se pečou už více než 700 let. Názvy se lišily, říkalo se jim húska, štědrovnice, štědrovka, vrkoče, pletence... Současný tvar vánočky symbolizuje novorozeně v peřince.
Milá Jago troufla jsem si a malou vánočku z polovičního množství jsem upekla. Povedla se. Těsto bylo výborné a dobře se s ním pracovalo.Dokonce se mně ani vrchní vrstva neposunovala, což, jak si vzpomínám se jistě stávalo mé mamince, protože zapichovala do vánočky vždy tři párátka. Děkuji Ti za recept a přeji pěkné svátky. Dag
Dag, jsem ráda, paní Štěpánková věděla jak na nás ...I já si pamatuji, že maminka vánočku špendlila, tahle to opravdu nepotřebuje. Jdu tvořit lomnické kroužky hezký večer
tak mám zaděláno, přemíseno, jdu do hajan, vánoce začnou zítra, až vyndám vánočku na stůl pokojné a krásné svátky všem lidem dobré vůle, hodně radosti z dárků dětem zdraví a štěstí dospělákům