Bez tohoto cukroví si naše rodina nedokáže představit vánoční svátky. Recept je od mé babičky, která jej podědila bůhví od koho, ale od mala, co se pamatuji, se na Vánoce vždycky pekl nejméně ze tří dávek. Můj otec z vánočního cukroví odmítal jíst cokoliv jiného a většinou se muselo ještě připékat, aby byl nějaký i na Silvestra. Vyžadovaly jej i návštěvy, které ochutnaly a tak se postupem doby naše vánoční pečení zredukovalo ze spousty druhů pouze na vanilkové rohlíčky, ořechové linecké a právě tento chlebíček. Protože se musí pár dní odležet (nebo alespoň tak to stojí v receptu), je právě čas začít péct!
Suroviny:
4 vejce,
30 dkg mletého cukru,
28 dkg vlašských ořechů,
5 dkg fíků,
5 dkg datlí,
5 dkg kandovaného ovoce,
5 dkg rozinek,
10 dkg hořké čokolády,
hladká mouka,
1/2 prášku do pečiva,
1 citron,
1 lžička kakaa
rozšlehaný bílek na potření
Příprava:
4 vejce vyšleháme do pěny s 30 dkg mletého cukru, přidáme šťávu a kůru z jednoho citronu, trochu kakaa na barvu a opět ušleháme. Do směsi nasypeme 28 dkg nakrájených ořechů, 5 dkg nakrájených fíků, 5 dkg nakrájených datlí, 5 dkg nakrájeného kandovaného ovoce (nahrazujeme dnes různým sušeným), 5 dkg překrájených rozinek, na malé kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládu, 1/2 prášku do pečiva, 10 dkg hladké mouky a promícháme.
Postupně přidáváme mouku do doby, než se vytvoří husté těsto, ze kterého na pomoučeném vále vyválíme válečky, položíme na pečící papír, potřeme rozšlehaným bílkem a v mírné troubě pečeme dorůžova. Je dobře nechat chlebíček uležet alespoň 14 dní v chladu. Podáváme jej nakrájený na tenké plátky.