Když je tažený, že by to byl tažin?
Ale vážně. Na tuhle věc jsem se chystal už několik let a stále jsem si nacházel různá zdůvodnění, proč právě teď ne. Jenže jsem si dnes otevřel http://conovehonakopci.cz/ a zjistil, že už i tam se tahá o stošest, a dokonce z celozrnné mouky! Tak to mi dodalo a hned jsem šel vytvořit svůj historicky první (a doufám, že ne poslední!) tažený závin i já!
Suroviny:
250-300 g hladké mouky,
1 vejce,
2 lžíce másla,
1 lžička octa,
125 ml vlažné vody,
špetka soli
Náplň:
jablka,
nastrouhaná kůra z poloviny citronu,
rozinky,
mletá skořice,
rozdrcené sušenky, piškoty nebo strouhanka,
vanilkový cukr,
cukr podle chuti
máslo na potírání
Příprava:
Do pekárny dáme vodu, ocet, špetku soli, máslo, vejce a mouku. Zapneme na program "těsto" a necháme jej projet až do konce (včetně kynutí, i když nic nekyne), protože uhnětené těsto si má odpočinout alespoň 30 minut v teple. Na stůl položíme buď ubrus (nedoporučuji, špatně se z něj odstraňuje mouka), případně jej potáhneme plastickou fólií (což se osvědčilo). Po celé ploše fólii poprášíme moukou, vyklopíme na ni těsto, také pomoučíme a válečkem rozválíme, co to jde. Potom pomoučenýma rukama zespodu vytahujeme těsto od středu do krajů (nejlépe hřbety rukou), dokud se nám nezdá, že už by se mohlo začít trhat. Třetinu těsta posypeme strouhankou, nebo drtí z piškotů či sušenek, poklademe na plátky nakrájenými nebo nastrouhanými jablky, posypeme rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem, a podle kyselosti jablek případně dosladíme. Pomocí fólie těsto začneme stáčet a stočenou část hned potíráme rozpuštěným máslem. Máslem potřeme i zbytek těsta bez náplně.
Stočený závin položíme pomocí fólie na plech vyložený pečícím papírem a opět jej celý potřeme máslem.
Troubu rozehřejeme na 170°C a závin pečeme po dobu 40 minut. Během pečení jej ještě třikrát potřeme na povrchu máslem. Hotový jej opět pomašlujeme a necháme vychladnout.
Nakrájíme, pocukrujeme, uvaříme kotel vylepšeného čaje a necháme si chutnat!