V lednici se objevil dárek od rodinné přítelkyně - celá dvě kila krásného čerstvého tvarohu. A jak už to tak v bitvách i manželství chodí, v zápětí následoval "rozkaz" k jeho zpracování. Od koho? No přece od mé milované polovičky!
A protože maminkám, tchýním a manželkám se neodporuje, tak jsem se pustil do tohoto tvarohového koláče.
Suroviny na 2 dortové formy:
250 g Hery,
300 g hladké mouky,
1 vejce,
100 ml mléka,
1 lžíce cukru
Náplň:
2000 g tvarohu,
3 vejce,
200 g cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
kůra z 1 citronu,
30 g strouhaných mandlí,
30 g rozinek
Příprava:
Tvaroh s ostatními surovinami dáme do mísy a promícháme. Pokud se nám zdá tvarohová náplň příliš suchá, zředíme ji podle potřeby mlékem. V druhé míse z Hery, mouky, vejce, mléka a cukru vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly a dáme odpočinout na 1 hodinu do lednice. Odpočinuté těsto rozválíme mezi dvěma mikrotenovými fóliemi na kruh o průměru dortové formy. Z formy odstraníme dno, položíme ji na pečícím papírem vyložený plech, s těsta stáhneme horní fólii a pomocí spodí fólie je přeneseme do formy. Upravíme, aby těsto dosahovalo až k okrajům formy a naneseme na ně polovinu tvarohové náplně. Namočenou lžící uhladíme povrch a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C po dobu 45 minut. Po vychladnutí upečeného koláče odstraníme dortovou formu, koláč přesuneme na talíř nebo tác a stejným způsobem zpracujeme i zbytek těsta a náplně. Nemusíme se obávat, tvaroh není vůbec suchý, ale je příjemně vláčný.