S příchodem jara se najednou u mě, mé ženy, i u sousedů, objevila chuť na nějaký dobrý zákuseček k dopolední kávě. Tak jsem si řekl, že bych mohl vyzkoušet nějakou roládu, protože do toho jsem ještě nikdy nešel. Našel jsem si recept na těsto, který se mi zalíbil pro ejdnoduchost a rychlost přípravy a od perníkářky jsem vydyndal recept na máslový krém, který by nebyl zase tak moc máslový, ale byl hlavně dobrý. Fotil jsem až druhý pokus, ale zítra mám za úkol udělat už v pořadí čtvrtou roládu, tentokrát na oslavu narozenin. Co já ještě nakonec nebudu všechno umět!
Ingredience:
5 žloutků,
5 bílků,
3 vrchovaté lžíce hladké mouky,
2 lžíce cukru,
1 vanilkový cukr,
1 lžíce kakaa,
1/4 lžičky prášku do pečiva
Krém:
250 ml mléka,
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky,
1 vanilkový cukr,
50 g Omegy,
moučkový cukr dle chuti,
250 g másla
Na ozdobu:
3 půlky kompotovaných broskví,
mleté mandle nebo ořechy
Příprava:
Korpus
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr a žloutky. Potom lehce vmícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, a těsto nalijeme na nízký plech, vyložený papírem na pečení, lehce potřeným olejem.
Těsto rozetřeme stejnoměrně po celé ploše plechu
a pečeme ze začátku při teplotě 160°C asi 5 minut, potom stáhneme teplotu na 140°C a dopečeme do růžova (celkem asi 8-10 minut, povrch je ještě mírně lepkavý!!!). Hotový korpus stáhneme i s papírem s plechu a necháme vychladnout. Korpus je krásně nadýchaný a není jej potřeba předem stáčet.
Krém:
Do studeného mléka metličkou zašleháme mouku, uvedeme za stálého míchání k varu a provaříme do zhoustnutí. Sejmeme z plotny, a do hotové horké kaše dáme 1 vanilkový cukr a 50 g Omegy. Mícháme do rozpuštění tuku. Na kaši položíme igelitový sáček, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout. Změklé máslo a moučkový cukr šlehačem ušleháme do pěny a po lžících přidáváme vychladlou kaši.
Krémem potřeme vychladlý korpus, krém poklademe na kostičky nakrájenými broskvemi,
a s pomocí papíru na pečení jej srolujeme do rolády. Povrch rolády potřeme zbytkem krému, posypeme mletými mandlemi nebo oříšky,
a dáme zatuhnout do lednice.
Dobrou chuť!
Dnešní výtvor, pátý pokus. Tentokrát vnukovi k svátku:
Už skoro profi!