O víkendu jsem byla s přáteli na chalupě na Vysočině, a protože paní domácí vařila pro 8 lidí, vzala jsem si na starost dezert.
A protože pan domácí musí držet beztukovou dietu, vzniklo něco velice dietního a přitom jedlého a rychlého na přípravu (a nakonec i konzumaci).
Potřebujeme:
Na piškot:
6 vajec,
8 lžic polévkových studené vody,
špetku soli,
24 dkg mletého cukru,
30 dkg jemně mleté celozrné mouky pšeničné (může být i polohrubá bílá)
Na krém:
1 vanilkový puding bez vaření Olé,
3 dcl studeného mléka,
25 dkg tvarohu tučného, může být i ve vaničce,
1 vanilkový cukr
asi 1 kg dobře zralých, očištěných jahod,
10-15 dkg mletého cukru, podle kyselosti jahod a jak má kdo rád sladké,
želatina
Postup:
Oddělíme bílky do mísy, žloutky do hrníčku. Mouku i cukr přesijeme přes síto, každé zvlášť na talíř. K bílkům přidáme 8 lžic studené vody a sůl a vyšleháme pevný sníh, který ale nesmí být příliš tuhý, piškot z něj je pak jakoby sušší.
Do sněhu vařečkou jemně vmícháme jeden žloutek po druhém. Nyní na sněhovou hmotu nasypeme 2 polévkové lžíce cukru(ten nejdříve) a na cukr stejné množství mouky a velice zlehka obracením sněhu zapracujeme a takto pokračujeme až spotřebujeme všechen cukr i mouku. Těsto má hedvábný lesk.
Nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme při cca 160°C (horkovzdušná) asi 20min . Piškot necháme důkladně vychladnout. Pak jej na povrchu propícháme vidličkou a potřeme rozmačkanými jahodami s cukrem. Použijeme asi polovinu množství jahod. Necháme jahodový protlak vsáknout do piškotu.
Zatím si připravíme krém: ve šlehači podle návodu připravíme puding bez vaření, přidáme vanilkový cukr a tvaroh a dobře zašleháme. Krém dostane strukturu jako se šlehačkou, je krásně lehký a chutná výborně. Krém natřeme na piškot s mačkanými jahodami a poklademe zbylými jahodami překrojenými na polovinu. Nikdo nechtěl čekat, až by ztuhla želatina, takže to bylo bez ní, ale myslím, že by nebylo od věci ji nakonec dát...
P.S. před časem jsem "objevila" celozrnou mouku a jsem velice překvapená, jak dobře se z ní peče, jak krásně voní, připomíná mi to doby, kdy jsem s dědečkem chodila mlít mouku do mlýna a to už je hodně dávno...