recept je z Vlasty, někdy kolem roku 1980.
Ingredience:
800 g polohrubé
50 g droždí (dávám suché)
100 g pískového cukru
100 g másla
50 g sádla
170 ml šlehačky
125 ml vlažného mléka
2 vejce
2 vanilkové cukry
špetka mleté skořice
špetka muškátového květu
sůl
100 g rozinek v rumu namočených
100 g míchaného kandovaného ovoce (nebo kandované pomerančové kůry)
100 gramů ne moc jemně pokrájených vlašáků či mandlí
Na potření:
60 g rozpuštěného másla
100 g moučkového cukru. A protože tady v Americku má spíš chuť sádry, máme na cukr extra kafemlejnek s tou vrtulkou.
Výrobní postup:
Do mouky do ďůlku rozdrobíme droždí, přidáme trochu mléka a cukru a necháme vzejít. Pro suché je to stejně, jen se nemusí drobit.
Pak přidáme to ostatní krom ovoce, rozinek a ořechů a vypracujeme hladké těsto, až se nelepí na vařečku. No, s mašinou to jde líp, a nejlíp v pekárně, i s kynutím. Těsto dělá puchýře a krásně se musí táhnout, to je důležité.
Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout.
Vykynuté těsto trochu prohněteme, přidáme rozinky, ovoce a ořechy a vmasírujeme do těsta. Dáme znova kynout, asi 30 minut.
Těsto rozválíme na plát, přeložíme na třetiny, teda třetinu z každé strany dovnitř. Potřeme vodou, nebo lépe rošlehaným vajíčkem. Pečeme v přdejhřáté troubě 175°C (350°F) asi hodinu, až se na zapíchnutou špejli nelepí a má dobrou barvu.
V posledních deseti minutách několikrát potřeme rozpuštěným máslem a posypeme práškovým cukrem.
Když je hotová, naposled ji posypeme cukrem, a dáme na mřížku (aby nezvlhla odspodu) vychladnout.
Takhle jí dělám od doby co jsem objevil recept a mám od Aničky zakázáno jen pomyslet na to, že bych letos upekl vánočku.
Díky přídavku sádla jako tuku je tahle štola měkká a hlavně vláčná, šlehačka napomůže mastnosti. Dělám ji obvykle asi čtyři dny předem, ne víc, protože tahle se nemusí týdny rozležet.