Vánoční štola

patří nepostradatelně k dobré národní kuchyni

Vánoční štola

Příspěvekod drobek » 09 pro 2011, 22:14

recept je z Vlasty, někdy kolem roku 1980.

Ingredience:
800 g polohrubé
50 g droždí (dávám suché)
100 g pískového cukru
100 g másla
50 g sádla
170 ml šlehačky
125 ml vlažného mléka
2 vejce
2 vanilkové cukry
špetka mleté skořice
špetka muškátového květu
sůl
100 g rozinek v rumu namočených
100 g míchaného kandovaného ovoce (nebo kandované pomerančové kůry)
100 gramů ne moc jemně pokrájených vlašáků či mandlí
Na potření:
60 g rozpuštěného másla
100 g moučkového cukru. A protože tady v Americku má spíš chuť sádry, máme na cukr extra kafemlejnek s tou vrtulkou.
Výrobní postup:
Do mouky do ďůlku rozdrobíme droždí, přidáme trochu mléka a cukru a necháme vzejít. Pro suché je to stejně, jen se nemusí drobit. ;)
Pak přidáme to ostatní krom ovoce, rozinek a ořechů a vypracujeme hladké těsto, až se nelepí na vařečku. No, s mašinou to jde líp, a nejlíp v pekárně, i s kynutím. Těsto dělá puchýře a krásně se musí táhnout, to je důležité.
Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout.
Vykynuté těsto trochu prohněteme, přidáme rozinky, ovoce a ořechy a vmasírujeme do těsta. Dáme znova kynout, asi 30 minut.
Těsto rozválíme na plát, přeložíme na třetiny, teda třetinu z každé strany dovnitř. Potřeme vodou, nebo lépe rošlehaným vajíčkem. Pečeme v přdejhřáté troubě 175°C (350°F) asi hodinu, až se na zapíchnutou špejli nelepí a má dobrou barvu.
V posledních deseti minutách několikrát potřeme rozpuštěným máslem a posypeme práškovým cukrem.
Když je hotová, naposled ji posypeme cukrem, a dáme na mřížku (aby nezvlhla odspodu) vychladnout.
stola.jpg
stola.jpg (21.61 KiB) Zobrazeno 7522 krát

Takhle jí dělám od doby co jsem objevil recept a mám od Aničky zakázáno jen pomyslet na to, že bych letos upekl vánočku.
Díky přídavku sádla jako tuku je tahle štola měkká a hlavně vláčná, šlehačka napomůže mastnosti. Dělám ji obvykle asi čtyři dny předem, ne víc, protože tahle se nemusí týdny rozležet.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Vánoční štola

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 10 pro 2011, 13:26

Drobecku nedelej me chute.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Vánoční štola

Příspěvekod miska12 » 10 pro 2011, 20:36

Ta se Ti povedla.Ja mám sladké náhodou zakázané a hlavně ho nemusim.Také dík dcéram.Dcéry si to moc přály a tak manželka napekla a já týden dojídal.Kdyby to bylo maso tak se to dá obměnit.S chlebem,bramborem a pod., ale tohle né.
miska12
 

Re: Vánoční štola

Příspěvekod Mánek » 13 pro 2011, 08:48

Hlásím upečeno!!!

Obrázek

Teď ještě, kdo to bude jíst, takový bacan veliký!!! :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Vánoční štola

Příspěvekod jaga » 13 pro 2011, 12:00

Mánku a já hlásím, že jsi borec banan; ještě u štoly, jak jsem si přečetla, je důležité to důkladné pomázání rozpuštěným máslem a hojné sypání mletým cukrem, prý opakovaně mazat a sypat...rozhodně taky upeču a uložím, prý rozleželá získá další plusy, tož uvidíme...
Uživatelský avatar
jaga
Grillman
 
Příspěvky: 115
Registrován: 05 lis 2010, 17:55
Bydliště: Olomouc

Další

Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron

x