Vyzkoušel jsem trochu jiný recept, upravený z několika receptů na náplň do cheesecake a s použitím českého receptu na křehké těsto, který se mi zdál nejsympatičtější. Kupodivu jsem se tentokrát trefil a těsto naprosto vyhovuje mým představám i požadavkům. Jelikož jsem si k Vánocům dopřál luxus kuchyňského robota, plně jsem jej využil i na přípravu tohoto tvarožníku. Jsem si plně vědom, že to NENÍ čískejk (protože jsem ho dělal na Moravě, z moravského tvarohu, másla, mouky a tak dál, navíc z polských vajec! ), i toho, že jsem sem už jeden tvarohový koláč nacpal, ale výsledek předčil moje očekávání i můj předchozí pokus natolik, že jsem prostě neodolal se o něj podělit.
Ingredience:
Těsto:
2 hrnky (po 250 ml) hladké mouky,
1/4 lžičky soli,
125 gr studeného másla nakrájeného na kostky cca 2 cm,
1 velké vejce
Náplň:
1000 g tvarohu,
100 g cukru krupice,
2 vanilkové cukry,
2 vejce,
2 vanilkové pudinky,
100 ml mléka ,
kůra z 1 citronu
Popis přípravy:
Mouku a sůl vložíme do foodprocesoru a zapneme na 10 vteřin aby se mouka provzdušnila, čímž nahradíme prosití mouky. Přidáme máslo, zapneme a mísíme tak dlouho až směs vypadá jako jemná strouhanka. Za chodu přidáme vejce a zpracováváme, dokud těsto neutvoří tuhou kouli. Tu vyndáme, zabalíme do fólie nebo vložíme do mikrotenového sáčku a necháme 15 minut (případně celou noc) odpočinout v lednici.
Suroviny na náplň vložíme do hnětače a zpracujeme na nepříliš řídkou hmotu.
Menší hluboký pekáč vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval přes okraje. Těsto rozválíme na plát, kterým vyložíme dno pekáče až do okrajů. Na těsto navrstvíme náplň a rozhrneme ji ve stejnoměrné vrstvě po celé ploše pekáče. Pekáčem několikrát klepneme, aby se náplň vyrovnala a vložíme jej do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme asi po dobu 30 minut, dokud povrch náplně nezezlátne, poté tvarožník vyjmeme a necháme vystydnout.
PS.: Nic jiného v zeleném, krom asparágusu, jsem doma nenašel...