Švestkový koláč s ořechovou drobenkou.
Napsal: 25 říj 2014, 09:42
Od Zlomaxe Maxíka Zlomaxova
Tento koláč nám upekl pan Albert a z jeho magazínu Albert v kuchyni - Sladké léto bude opsán.
Pečení: 1 hodina
180 g změklého másla.
220 g krupicového cukru
+ dvě lžíce navíc.
1 lžička vanilkového extraktu.
5 vajec.
375 g hladké mouky (případně hladké a polohrubé v poměru 1:1)
2 lžičky kypřícího prášku.
300 g zakysané smetany.
12 velkých švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených. (Já doporučuji použít švestky podle velikosti pekáče.)
Na ořechovou posypku:
45 g tmavého třtinového cukru.
125 g nasekaných vlašských ořechů.
60 g rozpuštěného másla.
75 g hladké mouky.
1 lžička mleté skořice.
1. Nejprve udělejte ořechovou posypku: všechny potřebné ingredience smíchejte v míse do podoby drobenky.
2. Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo dejte do mísy, přidejte cukr a vanilkový extrakt a ručním el. šlehačem vyšlehejte doběla a dokrémova. Postupně po jednom přidávejte vejce a poté i mouku smíchanou s prdopečem a zakysanou smetanu a spojte do těsta. Těsto nalejte do obdélníkového pekáče vyloženého pečpapírem.
3.Švestky smíchejte s dalším cukrem a rozprostřete ( naskládejte) na těsto, zasypte ořechovou posypkou a pečte asi hodinu nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli.
Dodatek: Odzkoušeno a byl sežrán ve vlažném stavu, naprosto předčil očekávání a vřele doporučuji.
Případné reklamace zasílejte na hypermarket Albert.
Tento koláč nám upekl pan Albert a z jeho magazínu Albert v kuchyni - Sladké léto bude opsán.
Pečení: 1 hodina
180 g změklého másla.
220 g krupicového cukru
+ dvě lžíce navíc.
1 lžička vanilkového extraktu.
5 vajec.
375 g hladké mouky (případně hladké a polohrubé v poměru 1:1)
2 lžičky kypřícího prášku.
300 g zakysané smetany.
12 velkých švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených. (Já doporučuji použít švestky podle velikosti pekáče.)
Na ořechovou posypku:
45 g tmavého třtinového cukru.
125 g nasekaných vlašských ořechů.
60 g rozpuštěného másla.
75 g hladké mouky.
1 lžička mleté skořice.
1. Nejprve udělejte ořechovou posypku: všechny potřebné ingredience smíchejte v míse do podoby drobenky.
2. Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo dejte do mísy, přidejte cukr a vanilkový extrakt a ručním el. šlehačem vyšlehejte doběla a dokrémova. Postupně po jednom přidávejte vejce a poté i mouku smíchanou s prdopečem a zakysanou smetanu a spojte do těsta. Těsto nalejte do obdélníkového pekáče vyloženého pečpapírem.
3.Švestky smíchejte s dalším cukrem a rozprostřete ( naskládejte) na těsto, zasypte ořechovou posypkou a pečte asi hodinu nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli.
Dodatek: Odzkoušeno a byl sežrán ve vlažném stavu, naprosto předčil očekávání a vřele doporučuji.
Případné reklamace zasílejte na hypermarket Albert.