- DSCF1683a.JPG (101.22 KiB) Zobrazeno 3546 krát
Suroviny:450 ml vlažného mléka (polotučného)
1000 g hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí v kostce
1 vejce
na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření
3 lžíce máku
Popis přípravy:Do mísy hnětače nalijeme vlažné mléko, přidáme ostatní suroviny a necháme vyhnětat. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 4 stejné díly a z nich vypracujeme bochánky. Lehce je posypeme moukou, zakryjeme utěrkou, nebo folií a necháme 45 minut nakynout.
Vykynuté bochánky vyválíme jeden po druhém na válu do kruhu o síle 4 mm, a rozřežeme ho na 6 stejných trojúhelníků (jeden řez vodorovně, dva diagonálně). Ty pak smotáme směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodchlipovala, nebo se rohlík nerozmotal. Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme naplocho k plechu a necháme ještě 45 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.