Stránka 1 z 1

Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta

PříspěvekNapsal: 14 lis 2010, 12:43
od Mánek
Ingredience:

Těsto:
250 ml mléka,
150 g másla,
špetka soli,
150 g hladké mouky,
6 vajec

Náplň:
500 ml mléka,
200 g cukru,
2 balíčky vanilkového pudinku,
150 g másla,
1 lžíce rumu

Poleva:
moučkový cukr,
citronová šťáva

Popis přípravy:

Odpalované těsto na věnečky:
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo a osolíme špetkou soli. Uvedeme do varu a až se máslo rozpustí, snížíme teplotu a za stálého míchání postupně přisypeme mouku. Odmícháváme ode dna tak dlouho, dokud se nepřestane těsto přichytávat. Poté hrnec odstavíme z plotny a těsto necháme úplně vychladnout. Do studeného těsta postupně jeden po druhém zašleháme žloutky. Těstem naplníme cukrářský sáček s širokou ozdobnou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme věnečky 2x na sebe, aby byly vyšší. Rozehřejeme troubu na 200°C a věnečky pečeme 20 minut bez otevření trouby, aby nám těsto nespadlo. Teplé věnečky rozřízneme naplocho nejlépe pilkovým nožem.

Pudinkovo-máslový krém:
V polovině studeného mléka rozmícháme pudinkové prášky. Druhou polovinu mléka vlijeme do hrnce, přidáme máslo, cukr a uvedeme do varu. Poté za stálého míchání přilijeme mléko s pudinkovými prášky a uvaříme hustý pudinkový krém. Hotový krém postavíme do studené vody a aby se neutvořil škraloup, metlou jej prošleháváme až do vychladnutí. Poté do vychladlého krému zašleháme rum.

Citronová poleva:
Do misky nasypeme moučkový cukr a postupně do něj zašleháváme citronovou šťávu, dokud nemá poleva koenzistenci hustého medu.

Krémem naplníme cukrářský sáček nebo zdobičku a ozdobnou trubičkou naneseme krém na spodní část rozříznutých věnečů. Poté je přiklopíme horní částí a tu lžičkou přelijeme citronovou polevou. Polevu necháme zaschnout.

IMG_8389ab.jpg
IMG_8389ab.jpg (38.65 KiB) Zobrazeno 2051 krát