Ingredience:
3 bílky,
210 g krupicového nebo krystalového cukru
pečící papír
Popis přípravy:
1) Do mísy dáme bílky, přidáme cukr a elektrickým šlehačem puštěným na nejvyšší rychlost ušleháme do tuhého sněhu.
2) Do poloušlehaného sněhu zašleháme po malých částech polovinu cukru. Druhou polovinu buď vmícháme, nebo zašleháme ve formě svařeného cukru. Ten připravíme tak, že cukr rozvaříme s pěti lžícemi vody, až se tvoří bublinky. Do cukru namočíme drátěné očko a rychle do něho foukneme. Pokud se vytvoří bublina, je cukr je svařený správně. Horký cukr lijeme za stálého šlehání do sladkého sněhu.
Varianty:
1) Sněhová hmota se dá doplnit kousky kandovaného ovoce, ořechy, mandlemi.
2) Povrch pusinek lze posypat barevnou rýží, krupicí, nahrubo naseknými ořechy, případně jiným sypáním i čokoládovou polevou.
3) Růžovou, žlutou nebo jinou barvu získáme přidáním špetky bretonu. Kakao či lžička instantní kávy obarví pusinky dohněda.
Sáčkem nebo cukrářskou stříkačkou s ozdobnou špičkou pak stříkáme tvary na cukrářský papír a sušíme je v jen mírně vyhřáté troubě (100 až 130 °C).