Tenhle recept jsem dostal od známého stařičkého pána a ten ho má od své babičky, původem ze Švédska. Díky neobvyklému množství vajec to po přečtení vypadá spíš na omeletu, ale protože jsou rozředěna spoustou mléka, a mouky je tam poskrovnu, rozlévá se těsto mnohem snáz než klasické, nám dobře známé. Palačinky se z tohohle těsta dají vyrobit přímo „papírové“.
To množství vajec je zvládnutelné v zemi, kde tucet vajec stojí jeden dolar, neznám současnou cenovou situaci doma.
Na 4 porce:
Množství jsou udána v Americe obvyklé hrnkové míře, 1 hrnek má 2,53 dl.
1/2 hrnku mouky
1/4 hrnku cukru
1 hrnek mléka
1/4 lžičky prdopeč (prášku do pečiva)
6 vajec
1 lžička vanilkového extraktu
olej, nejlépe ve spreji
Postup:
Všechno se to smíchá a dál zpracuje jak je obvyklé. Zkusil jsem po první palačince vytírat pánev octem, jak mi kdysi kdosi poradil, ale asi je chyba v pánvi, octu, nebo ve mně, protože se mi palačinky lepily a navíc to bylo kyselé. Dál tedy používám sprej z řepkového (canola) oleje.
Na mazání palačinek míchávala maminka tvaroh s džemem, čím kyselejší tím lepší, tedy počínaje rybízovým. Nikdy jsme neměli doma rádi palačinky mazané zavařeninou, je to strašně sladké.
V Ikei je k dostání brusinkový džem, tedy Lingonberries.