120g másla
80g jemného krystalového cukru
3 žloutky
špetka soli
kůra z půl citronu vosku zbaveného
tlučená vanilka, nebo 1 vanilkový cukr
25g droždí, nebo 7g balíček sušeného
1/4l mléka
500g hladké i krupičkové mouky (používám polohrubou, nebo 1:1), ale v Kanadě jsem používala all-purpose
50g hrozinek + 40g sušeného červeného rybízu, vše předem oprané a namočené v trošce rumu
50g citronády (používám i víc a někdy míchanou kandovanou kůru z citronu a pomeranče)
60g oloupaných opražených mandlí, na hrubo posekaných
trošku strouhaného muškátového oříšku
trošku mletého kardamomu
1 vejce na potření
oloupané, celé mandle na ozdobu
V míse si umícháme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, kůru a vanilku a třeme pomocí robota do husta.
Do mísy připravíme prositou mouku a uděláme do ni důlek. Do toho vlijeme vykynutý kvásek, připravený z droždí, troškou cukru, malé části mouky a trochou vlahého mléka. Přidáme ostatní mléko, máslové těstíčko a v míse vypracujeme tuhé těsto. Přendáme na vál a ještě dále vypracujeme. Přidáme slité hrozinky a rybíz, mandle, citronádu. Přendáme do trochou oleje vymaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynouti po 1 hodinu, nebo až se těsto zdvojnásobí v objemu. (Někdy dávám těsto kynout do zhasnuté, vlažné trouby).
Vykynuté těsto na vále vyválíme ve velkou rolku, kterou nakrájíme na osum dílů (jeden ukrojím vždy o trochu větší). Ze čtyř vyválíme válečky, které zapleteme na ¨cop¨ a konce dobře stiskneme dohromady. Položíme jej na máslem pomaštěný plech (nebo vyložený pečícím papírem, záleží na plechu), spojíme dlaně dohromady a roztáhneme střed ¨copu¨ po celé délce do stran. Upleteme si cop ze tří válečků a ten položíme na první ¨cop¨. Hranou jedné dlaně stlačíme ¨cop¨uprostřed. Smáčkneme dobře konce naplocho a ty zasuneme pod první ¨cop¨. Poslední díl těsta (ten větší) rozkrojíme na dva a vyválíme válečky, které stočíme (jako motouz) a položíme úplně nahoru vánočky. Konce smáčkneme dohromady naplocho a ty zasuneme pod první ¨cop¨.
Vánočku zajistíme (napícháme uprostřed v odstupech špejle, důležité je zajištění konců) asi pěti špejlemi tak 12cm dlouhými. Přikryjeme utěrkou a dáme vykynouti.
Vykynutou potřeme trochu našlehaným vajíčkem, na každou vystouplou část ¨copů ¨položíme celou mandli, necháme trochu oschnout a pak ji ještě jednou potřeme.
Dáme péci do dobře předehřáté trouby (asi 200°C) a když se vánočka začíná červenat, teplotu snížíme (170–180°C, volně přikryjeme pečícím papírem (který jsme přeložili napůl podélce a zase otevřeli) a dopečeme ji zvolna po asi 1 hodinu. Poznáme, že je upečená, když do ní zapíchneme špejli a ta po vyjmutí zůstane čistá. Po upečení se vánočka nechá dobře vystydnout a pak se odstraní špejle. Když je vánočka asi uprostřd pečení, otočím ji v troubě tak, aby ta strana co byla vzadu, byla nyní vpředu (tak se vánočka stejnoměrně upeče). Podle toho jakou máte troubu, můžete dovnitř vložit ohnivzdornou misku s vodou, aby v troubě vzniklo vlhké teplo.
V naši rodině se jí samotná, anebo pomazaná medem. Peču jich postupně několik před svátky, během svátků a po svátcích, protože kousek Vánočky máme rádi ke snídani.