Dnes nastal opět po roce ten "šťastný" výroční den, kdy mě má choť milostivě pojala za muže.
No, nebylo to vloni, ani před deset lety, je to mnohem delší doba, ale přesto se jí za to snažím každoročně odvděčit. Původně jsem chtěl udělat něco jiného, ale vzhledem k tomu, že jsem měl zamražených několik bílků, šlehačce již pomalu docházel úsměv na líci i datum spotřeby, a konzerva jahod byla k dispozici také, padla má volba na tento australský dort (tak dobře, také i proto, že jsme jej ještě nikdy neochutnali). Tahle vylepšená maxipusinka má několik předností: Je rychle hotová, vypadá dobře a navíc i skvěle chutná!
Ingredience:
4 bílky,
špetka soli,
1 hrnek jemného krystalového cukru,
1 lžíce kukuřičného škrobu,
1 lžička citronové šťávy,
Na ozdobu:
1 1/4 hrnku šlehačky,
1/4 hrnku práškového cukru,
jahody nebo jiné měkké ovoce
Popis přípravy:
Bílky vložíme do mísy šlehače, nasadíme metličky a zapneme nejdříve na nejnižší stupeň. Když bílky zpění, zrychlíme otáčky a postupně do nich zašleháme 3/4 krystalového cukru. Když sníh téměř ztuhl, přidáme citronovou šťávu a došleháme do úplného zhoustnutí. Výsledkem je velmi tuhý, hladký a lesklý sníh. Do zbytku cukru vmícháme škrob a opatrně jej zapracujeme do sněhu. Plech vyložíme pečícím papírem a lžící do něj postupně navršíme sníh do tvaru kruhu, asi 20 cm v průměru a 4 až 5 cm na výšku. Od středu sníh vyhrneme kolem okraje, aby vznikla jakási plochá miska. Vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme 60 minut (nebo do zrůžovění povrchu). Poté troubu vypneme a necháme v ní dort vychladnout po dobu asi 30 minut.
Ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme do ní moučkový cukr. Jahody zcedíme a necháme na sítku odkapat. Na vychladlý korpus, který jsme přeložili na tác, navrstvíme šlehačku, poklademe ji jahodami a můžeme podávat.
Poznámka:
Jak všichni víme (protože jsme vzdělaní a žádní blbci! ), dort je pojmenován po ruské baleríně jménem Anna Pavlova, pro niž údajně tento dort vyrobil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova žila.