Příspěvek Zlomaxe Maxíka Zlomaxova
S laskavou pomocí Soničky Umbertice přeloženo z kalendáře Cucina Toscana.
200 gr kaštanové mouky
40 cl (20 vody, 20 teplého mléka)
½ skleničky Marsala - lze nahradit dezertním vínem
1 lžíci cukru
špetku soli
2 lžíce hořkého kakaa
1 lžíci mleté skořice
2 hřebíčky
2 proužky kůry z pomeranče
1 větvička rozmarýnu
1 lžičku semínek fenyklu
50 g rozinek
50 g piniových semínek
6 mandlí
olivový olej
Dejte do mísy prosetou kaštanovou mouku, kakao, cukr, sůl, skořici a přidejte pomaloučku trochu olivového oleje, vodu, mléko a Marsalu. Rozmixujte pomerančovou kůru, rozmarýn, hřebíček a přidejte k hmotě.Vymastěte pekáč a nalijte tam těsto, posypte rozinkami, piniovými semínky, mandlemi a zakápněte „nití“ oleje.
Dejte do trouby (170°C) na 5 minut. Po té době vyndejte pekáč z trouby a přidejte další rozinky, piniová semínka, mandle, ale i fenyklová semínka, rozmarýn podle chuti; vraťte zpět do trouby a počítejte ještě asi 25 minut pečení.
Vyndejte z trouby, nechte vychladnout, posypte vanilkovým cukrem a servírujte.