Panforte di Siena pro DAG
Napsal: 27 pro 2010, 17:10
90 g hořké čokolády, nakrájené,
1 hrnek (100 g) oloupaných mandlí trochu na sucho opražených,
1/2 hrnku nesolených vyloupaných pistacií, na sucho opražených,
1/2 hrnku lískových oříšků na sucho opražených a se slupkou odrhnutou,
6 sušených fíků, stonky odstříhnuté a fíky nastříhané na kousky,
1/2 hrnku sušených meruněk rozstříhané na 1/4,
1/2 hrnku kandované citrusové kůry,
3/4 hrnky polohrubé mouky,
1/2 hrnku kakaa,
1 lžička mletého bílého pepře,
1 lžíce mleté skořice,
2 lžičky mletého nového koření,
1/4 lžičky mletého hřebíčku,
špetka soli,
175 ml medu,
1/2 hrnku cukru,
mletý cukr na pocukrování,
Postup
Rozpustit čokoládu nad parou. Předehřát troubu na 150°C.
V míse smíchat všechny druhy ořechů a ovoce a nahoru přesít mouku, kakao, koření a sůl. Vše dobře promíchat. Máslem vymastit 20 cm dortovou formu se snímacím okrajem a z pečícího papíru vystřihnout kruh, který se vejde na dno formy a ten také vymastit. (osobně ještě dávám pruh pečícího papíru okolo snímacího okraje).
Do kastrolku vložit med s cukrem a na středně nízkém ohni míchat, až se cukr rozpustí. Přivéct k varu a vařit tak dlouho, až teplota na cukrářském teploměru dosáhne 120°C.(nebo na nit)
Když je cukr s medem žádané teploty, tak tam přilít rozpuštěnou čokoládu, zamíchat a rychle nalít na směs ovoce a ořechů. Dobře promíchat (směs bude těžká a hutná). Pomocí lžíce vložit směs do připravené formy (nebo strěrkou z mísy vyndat do formy), pomocí navlhčených rukou namačkat těsto do formy, uhladit povrch a péct asi 40 – 50 munut. Těsto zůstane trochu měkké ve středu dorty, ale ne lepivé. Nechat vystydnout ve formě. Vyklopit a sloupnout papír.
Vychladlé Panforte dobře zabalit do alobalu. Při podávání ji hodně pocukrovat a krájet na tenké dílky.
Příprava formy:
Ustřihnout pruh pečícího papíru o 8 cm širší, než je hloubka dortové formy (20 cm velká) a dostatečně dlouhý, tak aby stačil dokola formy. Přeložit 4 cm papíru na dlouhé straně. Narovnat a nastříhat každých 3 cm až po přeložením naznačenou čáru. Vzniknou nám 4cm -střapce-. Vystřihnout kruh stejně velký jako je dno formy. Vymazat formu a vyložit okraj pruhem nastříhaného papíru (nenestříhaný na straně formy a nastříhaný na dně). Vymazat dno ještě jednou a položit kruh papíru do formy přes nastříhanou část papíru.
TIP: Panforte, neboli ¨silný chléb¨ vydrží nesmírně dlouho(až rok) dobře vzduchotěsně zabalený a v suchém prostředí (nemusí být v chladničce).
1 hrnek (100 g) oloupaných mandlí trochu na sucho opražených,
1/2 hrnku nesolených vyloupaných pistacií, na sucho opražených,
1/2 hrnku lískových oříšků na sucho opražených a se slupkou odrhnutou,
6 sušených fíků, stonky odstříhnuté a fíky nastříhané na kousky,
1/2 hrnku sušených meruněk rozstříhané na 1/4,
1/2 hrnku kandované citrusové kůry,
3/4 hrnky polohrubé mouky,
1/2 hrnku kakaa,
1 lžička mletého bílého pepře,
1 lžíce mleté skořice,
2 lžičky mletého nového koření,
1/4 lžičky mletého hřebíčku,
špetka soli,
175 ml medu,
1/2 hrnku cukru,
mletý cukr na pocukrování,
Postup
Rozpustit čokoládu nad parou. Předehřát troubu na 150°C.
V míse smíchat všechny druhy ořechů a ovoce a nahoru přesít mouku, kakao, koření a sůl. Vše dobře promíchat. Máslem vymastit 20 cm dortovou formu se snímacím okrajem a z pečícího papíru vystřihnout kruh, který se vejde na dno formy a ten také vymastit. (osobně ještě dávám pruh pečícího papíru okolo snímacího okraje).
Do kastrolku vložit med s cukrem a na středně nízkém ohni míchat, až se cukr rozpustí. Přivéct k varu a vařit tak dlouho, až teplota na cukrářském teploměru dosáhne 120°C.(nebo na nit)
Když je cukr s medem žádané teploty, tak tam přilít rozpuštěnou čokoládu, zamíchat a rychle nalít na směs ovoce a ořechů. Dobře promíchat (směs bude těžká a hutná). Pomocí lžíce vložit směs do připravené formy (nebo strěrkou z mísy vyndat do formy), pomocí navlhčených rukou namačkat těsto do formy, uhladit povrch a péct asi 40 – 50 munut. Těsto zůstane trochu měkké ve středu dorty, ale ne lepivé. Nechat vystydnout ve formě. Vyklopit a sloupnout papír.
Vychladlé Panforte dobře zabalit do alobalu. Při podávání ji hodně pocukrovat a krájet na tenké dílky.
Příprava formy:
Ustřihnout pruh pečícího papíru o 8 cm širší, než je hloubka dortové formy (20 cm velká) a dostatečně dlouhý, tak aby stačil dokola formy. Přeložit 4 cm papíru na dlouhé straně. Narovnat a nastříhat každých 3 cm až po přeložením naznačenou čáru. Vzniknou nám 4cm -střapce-. Vystřihnout kruh stejně velký jako je dno formy. Vymazat formu a vyložit okraj pruhem nastříhaného papíru (nenestříhaný na straně formy a nastříhaný na dně). Vymazat dno ještě jednou a položit kruh papíru do formy přes nastříhanou část papíru.
TIP: Panforte, neboli ¨silný chléb¨ vydrží nesmírně dlouho(až rok) dobře vzduchotěsně zabalený a v suchém prostředí (nemusí být v chladničce).