Tarte Tatin- převrácený jablkový koláč
Napsal: 05 úno 2011, 19:54
Dnes jsem poprve vyzkoušela dárek, keramiku od Emile Henry a tento recept byl přiložený v letáku. Hotový koláč je fantastický, tak si dovolím vložit jej sem.
Na těsto potřebujeme:
200 g polohrubé mouky
100 g másla
špetka soli
1 žloutek
5 cl vody
Náplň:
6-8 větších jablek
200 g cukru, jemný krystalový
80 g másla
Postup:
Ztuhlé máslo nakrájíme na kostičky cca o hraně 1cm, přidáme do mouky se solí a prsty promneme dokud se nespojí ve velmi jemné hrudky jako na drobenku. Poté přidáme žloutek a studenou vodu a jemně zpracujeme v těsto, dáme asi na hodinu odležet do lednice.
Na dno keramické formy nasypeme cukr a zahříváme až začne karamelizovat, pozor na přepálení, keramika hřeje i po odstavení z plotýnky. Postupně opatrně přidáme máslo a znovu zahřejeme až k varu. Odstavíme a mezi tím oloupeme jablka, odstraníme jadřince a každé nakrájíme na osminky.
První vrstvu jablek naskládáme do karamelu zaoblenou stranou dolů, druhá vrstva se poklade do mezer, zaoblenou stranou nahoru, co nejtěsněji k sobě.
Z těsta vyválíme mezi dvěma foliemi plát o něco větší, než je průměr formy a přikryjeme jím vyskládaná jablka, na okrajích těsto stlačíme lehce dolů.
Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut. Před vyklopením necháme koláč asi 10 minut vychladnout.
Na těsto potřebujeme:
200 g polohrubé mouky
100 g másla
špetka soli
1 žloutek
5 cl vody
Náplň:
6-8 větších jablek
200 g cukru, jemný krystalový
80 g másla
Postup:
Ztuhlé máslo nakrájíme na kostičky cca o hraně 1cm, přidáme do mouky se solí a prsty promneme dokud se nespojí ve velmi jemné hrudky jako na drobenku. Poté přidáme žloutek a studenou vodu a jemně zpracujeme v těsto, dáme asi na hodinu odležet do lednice.
Na dno keramické formy nasypeme cukr a zahříváme až začne karamelizovat, pozor na přepálení, keramika hřeje i po odstavení z plotýnky. Postupně opatrně přidáme máslo a znovu zahřejeme až k varu. Odstavíme a mezi tím oloupeme jablka, odstraníme jadřince a každé nakrájíme na osminky.
První vrstvu jablek naskládáme do karamelu zaoblenou stranou dolů, druhá vrstva se poklade do mezer, zaoblenou stranou nahoru, co nejtěsněji k sobě.
Z těsta vyválíme mezi dvěma foliemi plát o něco větší, než je průměr formy a přikryjeme jím vyskládaná jablka, na okrajích těsto stlačíme lehce dolů.
Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut. Před vyklopením necháme koláč asi 10 minut vychladnout.