Medové semifreddo
Napsal: 17 srp 2011, 07:13
Na TV Paprika jsem viděl přípravu této italské zmrzliny a protože jsem zvídavá povaha, skáknul jsem si do obchodu, nakoupil potřebné suroviny, které mi doma chyběly, a pustil se do toho. Kupodivu je to docela jednoduché a kdyby nebylo toho, že se to musí nějakou dobu poflakovat v mrazáku, bylo by to i rychlé. V receptu na Paprice byla menší obměna, kterou jsem použil i já. Formu na biskupský chlebíček (může být i na srnčí hřbet) jsem vyložil plátem piškotu, zmrzlinovou směs nalil dovnitř a uzavřel opět plátkem piškotu. Super věc, líp se to vyklápí! Navíc jsem do zmrzlinky vmíchal zbytek borůvek a tak si i uvolnil místo v mrazáku na vychlazení semifredda.
Suroviny:
1 celé vejce,
4 žloutky,
100 g medu,
300 ml smetany ke šlehání,
25 g mandlových plátků
Popis přípravy:
Do kovové nebo skleněné misky dáme celé vejce, žloutky a med. Misku dáme na kastrol s mírně vařící vodou a metlou nebo elektrickým šlehačem šleháme tak dlouho, dokud nám krém nad vodní lázní nezhoustne a nezesvětlá. Kastrol odstavíme z plotny a měs necháme v nádobě nad teplou vodou. Ušleháme si tuhou šlehačku, kterou pak po částech vmícháme do krému. Nesmíme míchat příliš prudce, krém by se mohl srazit. Když se nám podaří obě hmoty úspěšně spojit, sundáme misku z vodní lázně, vmícháme mandlové plátky a necháme vychladnout.
Formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií tak, aby po straně formy zůstal dost velký zbytek fólie, abychom krém touto fólií mohli ještě překrýt. Nádobu vložíme do mrazáku a necháme mrazit minimálně dvě, tři hodiny, nebo nejlépe přes noc. Před podáváním vyjmeme formu na několik minut z mrazáku, nakrájíme na plátky a zdobíme oříšky, medem nebo trochou drceného griliáše.
Suroviny:
1 celé vejce,
4 žloutky,
100 g medu,
300 ml smetany ke šlehání,
25 g mandlových plátků
Popis přípravy:
Do kovové nebo skleněné misky dáme celé vejce, žloutky a med. Misku dáme na kastrol s mírně vařící vodou a metlou nebo elektrickým šlehačem šleháme tak dlouho, dokud nám krém nad vodní lázní nezhoustne a nezesvětlá. Kastrol odstavíme z plotny a měs necháme v nádobě nad teplou vodou. Ušleháme si tuhou šlehačku, kterou pak po částech vmícháme do krému. Nesmíme míchat příliš prudce, krém by se mohl srazit. Když se nám podaří obě hmoty úspěšně spojit, sundáme misku z vodní lázně, vmícháme mandlové plátky a necháme vychladnout.
Formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií tak, aby po straně formy zůstal dost velký zbytek fólie, abychom krém touto fólií mohli ještě překrýt. Nádobu vložíme do mrazáku a necháme mrazit minimálně dvě, tři hodiny, nebo nejlépe přes noc. Před podáváním vyjmeme formu na několik minut z mrazáku, nakrájíme na plátky a zdobíme oříšky, medem nebo trochou drceného griliáše.