S laskavou pomocí Soničky Umbertice přeloženo z kalendáře Cucina Toscana.
Ingredience:
200 gr kaštanové mouky.
40 cl (20 vody, 20 teplého mléka).
½ skleničky Marsala.
1 lžíci cukru.
špetku soli.
2 lžíce hořkého kakaa.
1 lžíci mleté skořice.
2 hřebíčky.
2 proužky kůry z pomeranče.
1 větvička rozmarýnu.
1 lžičku semínek fenyklu.
50 g rozinek.
50 g piniových semínek.
6 mandlí.
olivový olej.
Postup:
Dejte do mísy prosetou kaštanovou mouku, kakao, cukr, sůl, skořici a přidejte pomaloučku trochu olivového oleje, vodu, mléko a Marsalu. Rozmixujte pomerančovou kůru, rozmarýn, hřebíček a přidejte k hmotě. Vymastěte pekáč a nalijte tam těsto, posypte rozinkami, piniovými semínky, mandlemi a zakápněte „nití“ oleje. Dejte do trouby (170°C) na 5 minut. Po té době vyndejte pekáč z trouby a přidejte další rozinky, piniová semínka, mandle, ale i fenyklová semínka, rozmarýn podle chuti; vraťte zpět do trouby a počítejte ještě asi 25 minut pečení.
Vyndejte z trouby, nechte vychladnout, posypte vanilkovým cukrem a servírujte.
Kaštanová mouka je zakoupena v Itálii.
Základ je připraven.
200 gr kaštanové mouky, 40 cl (20 vody, 20 teplého mléka), ½ skleničky Marsala – lze nahradit dezertním vínem já použil Ruby Port z Portugalska, 1 lžíci cukru, špetku soli, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 lžíci mleté skořice, 2 hřebíčky, 2 proužky kůry z pomeranče, 1 větvička rozmarýnu.
Těsto se zdá hodně řídké, ale ničeho se nelekejte ono se to zredukuje samo.
Takto to vypadá vytařené z touby po pěti minutách.
Nemám piniová semena (nechutnají ani jednomu z nás), proto jsem použil semeno slunečnice, semínka fenyklu, vlašáky a mandle s jumbo rozinkama.
A šup s tím na dalších 25 minut do trouby.
Vytaženo z trouby a dáme vychladnout.
Jedna kammarádka mě napsala toto:"Že je to upečené poznáte podle rozpraskání povrchu, jako vyprahlá hlína".
A dámy uznejte, že na chlapa který to pekl poprvé v životě to je docela slušný výkon. Má to takovou zajímavou chuť.