Stránka 1 z 1

Kaštanový koláč - Castagnaccio.

PříspěvekNapsal: 20 led 2012, 07:03
od zlomax
S laskavou pomocí Soničky Umbertice přeloženo z kalendáře Cucina Toscana.

Ingredience:

200 gr kaštanové mouky.
40 cl (20 vody, 20 teplého mléka).
½ skleničky Marsala.
1 lžíci cukru.
špetku soli.
2 lžíce hořkého kakaa.
1 lžíci mleté skořice.
2 hřebíčky.
2 proužky kůry z pomeranče.
1 větvička rozmarýnu.
1 lžičku semínek fenyklu.
50 g rozinek.
50 g piniových semínek.
6 mandlí.
olivový olej.

Postup:
Dejte do mísy prosetou kaštanovou mouku, kakao, cukr, sůl, skořici a přidejte pomaloučku trochu olivového oleje, vodu, mléko a Marsalu. Rozmixujte pomerančovou kůru, rozmarýn, hřebíček a přidejte k hmotě. Vymastěte pekáč a nalijte tam těsto, posypte rozinkami, piniovými semínky, mandlemi a zakápněte „nití“ oleje. Dejte do trouby (170°C) na 5 minut. Po té době vyndejte pekáč z trouby a přidejte další rozinky, piniová semínka, mandle, ale i fenyklová semínka, rozmarýn podle chuti; vraťte zpět do trouby a počítejte ještě asi 25 minut pečení.
Vyndejte z trouby, nechte vychladnout, posypte vanilkovým cukrem a servírujte.


Obrázek

Obrázek
Kaštanová mouka je zakoupena v Itálii.

Obrázek
Základ je připraven.

Obrázek
200 gr kaštanové mouky, 40 cl (20 vody, 20 teplého mléka), ½ skleničky Marsala – lze nahradit dezertním vínem já použil Ruby Port z Portugalska, 1 lžíci cukru, špetku soli, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 lžíci mleté skořice, 2 hřebíčky, 2 proužky kůry z pomeranče, 1 větvička rozmarýnu.

Obrázek
Těsto se zdá hodně řídké, ale ničeho se nelekejte ono se to zredukuje samo.

Obrázek
Takto to vypadá vytařené z touby po pěti minutách.

Obrázek
Nemám piniová semena (nechutnají ani jednomu z nás), proto jsem použil semeno slunečnice, semínka fenyklu, vlašáky a mandle s jumbo rozinkama.

Obrázek
A šup s tím na dalších 25 minut do trouby.

Obrázek
Vytaženo z trouby a dáme vychladnout.

Obrázek
Jedna kammarádka mě napsala toto:"Že je to upečené poznáte podle rozpraskání povrchu, jako vyprahlá hlína".

Obrázek
A dámy uznejte, že na chlapa který to pekl poprvé v životě to je docela slušný výkon. Má to takovou zajímavou chuť.

Re: Kaštanový koláč - Castagnaccio.

PříspěvekNapsal: 22 led 2012, 07:53
od iva
vypadá to pěkně, ale nevím, kde bych v Čechách mouku koupila. No, budu pátrat.
Zlomaxi, až se dostaneš k pečení koláče, doufám, že svoji vlastní fotku dáš sem! ;)

Re: Kaštanový koláč - Castagnaccio.

PříspěvekNapsal: 22 led 2012, 19:51
od zlomax
Ivo, fotky jsou přidány! Kaštanová mouka se dá třeba zde: http://www.ekoworld.cz/kastanova-mouka/c-1263/
Jinak koláč se na světě nezdržel déle jak hodinu a momentálně je v troubě druhá várka s menším rozdílem. Podle názoru manželky jsou dvě lžíce kakaa moc a tak v druhé várce byla jen jedna. Jak to dopadne budu vědět tak za deset minut.

Re: Kaštanový koláč - Castagnaccio.

PříspěvekNapsal: 23 led 2012, 16:48
od iva
Zdenku, tys mne zlákal. Asi obětuji mamon, koupím kaštanovou mouku a až budu mít mančaft komplet, upeču ho.

Re: Kaštanový koláč - Castagnaccio.

PříspěvekNapsal: 23 led 2012, 18:06
od zlomax
Už jsem to psal na Ksichtové knize (Facebooku), že jak pojedu do Itálie nakoupím mouku ( tam jí mají v 500g balení) alespoň deset kusů a pak pošlu zájemcúm. Nic však neslibuji předem, protože nevím zda jí seženu. Sesnam zájemců je už teď plný. :-)

P.S.: Více fotek a druhý pokus je zde: http://zlomax.rajce.idnes.cz/Kastanovy_ ... tagnaccio#