Dnes dělám yukateckou rybu Tikin-Xik, což je v červené marinádě z achiote, které se říká recado rojo.
Dá se to grilovat, ale já to budu zapékat v troubě v pekáči, tahle kategorie mi tu chybí.
Recept kopíruju z mé stránky, tedy nic nového.
Suroviny:
ryby 4 ks čerstvé,
česnek 3 stroužky,
achiote (annatto) mleté 2 vrchovaté lžíce,
kmín drcený půl lžičky,
pomeranč 1 ks,
limonek 1 ks,
epazote 1 lžíce,
olej 2 lžíce,
sůl,
papričky habanero 2 ks sušené, drcené, nebo čerstvé, opečené a najemno posekané,
Postup:
Ryby očistíme, hlavy, ploutve a ocasy necháme, otřeme je. Do boků ryb uděláme šikmé zářezy asi 2 cm od sebe.
Připravíme si marinádu Tikin-Xik: v míse smícháme třený česnek, habanero papriku, kmín, šťávu z pomeranče a limonku, olej, achiote, epazote a osolíme.
Marinádu vetřeme do zářezů a ve zbylé marinádě necháme ryby půl dne uležet.
Ryby napíchneme na klacky do tlamy a grilujeme na otevřeném ohni po obou stranách. Nebo vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme asi 50 minut.
Zajídáme tortillami či topinkami z bílého chleba, nebo mexickými bramborami, a na stůl doplníme omáčky Molcajete nebo Guacamole.