Štědrovečerní rybí polévka
500g rybích hlav
kousek cibule
3 ks nového koření
kousek celeru a mrkve
1 lžíce másla
1 lžíce dětské krupičky
100 g celeru
50 g mrkve
50 g petržele
kousek celého, oloupaného zázvoru
sůl a pepř
hrst na jemno nasekané zelené petželky
2 den staré žemle, nakrájené na kostičky a osmažené na másle.
Kapří hlavy omyji a vykrojím z nich skřele. Kdybych to neudělala vývar by byl trochu nahořklý.
Také vydloubnu oči, ty nemají na chuť polévky žádný vliv, ale vařené nevypadají dobře
Znovu omyji, dám do hrnce a zaleji asi dvěma litry studené vody.
Přidám cibuli a kousky zeleniny
osolím, opepřím a přidám nové koření
Vařím asi půl hodiny.
V jiném hrnci osmažím na lžici másla dětskou krupičku
Přidám na hrubo nastrouhanou zeleninu a ještě chvíli smažím
Zaliji procezeným vývarem z rybích hlav. / do cedníku dám kousek plátýnka, aby byl vývar pěkně čistý/
Osolím, opepřím
Přidám kousek zázvoru
A chvíli povařím
Před podáváním přidám drobné kousky masa, které jsem obrala z hlavy a zelenou petrželku
K polévce podávám na kostičky nakrájenou osmažené žemle