Domácí sekaná:
6Odkg hovězího zadního masa
4O dkg vepřové plece
10 telecího masa
Kávový šálek mléka
2 cibule střední velikosti
1 lžíce sádla
Velká hrst drobně nakrájené petrželky
Kávový šálek vývaru / může být i z kostky/
2 starší žemle nakrájené na kostičky
2-3 vejce
pepř a sůl a majoránka
2 stroužky česneku
50 dkg slaniny nakrájené na kostičky
strouhanka podle potřeby
Dvakrát pomleté maso /hovězí dává sílu, vepřové zjemní tukem a telecí váže/ dám do mísy, zaliji koflíkem mléka, chvíli počkám, až se tekutina vsákne a pak dobře prohnětu. Mléko způsobí, že maso bude šťavnatější.
Přidám na lžíci sádla osmahnutou cibulku
Pokrájenou petrželku
Ve vývaru namočenou starší žemli
A pro ozdobu na kostičky nakrájenou slaninu
Nakonec přidám 2-3 vejce
Osolím, opepřím a okořením prolisovaným česnekem a majoránkou.
Dobře promíchám.Nejde jenom o to, aby se hmota spojila, ale aby se celá jaksi načechrala.
Na pánvičce na kousku tuku si udělám malý karbanátek, abych poznala, jestli je správně osolená a okořeněná.
Dosolím a dokořením
Pomocí strouhanky / ale nedávám mnoho/ udělám dvě šišky
Dno pekáče pokryji na plátky nakrájenou cibulí a na ni položím šišky sekané
Potřu vodou a dám do teplé trouby.
Podliji trochou vody
Sváteční sekaná:
Z výše uvedených ingediencí vynechám
česnek a majoránku
a přidám
6 vajec vařených natvrdo
6 naložených sladkokyselých okurek
Z dobře promíchaného masa na kousku igelitu udělám 2 placky
do středu placky narovnám celá vajíčka vařená natvrdo
a obsypu na kostičky nakrájenou okurkou.
Pomocí igelitu zaroluji
Dám na pomaštěný pekáč a zaliji trochou vody