Thajská grilovaná ryba
Thomas Robson: "Entreé to Asia", knižní vydání receptu ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 94, 1998, thajská kuchyně.
Obliba a množství používaného kopru v severním Thajsku přivádí "západní" návštěvníky do úžasu. Na druhé straně náhle pocítit tu známou domácí vůni v exotické situaci způsobí vždy nečekané potěšení a vzrušení.
V tomto receptu je uvedená "koprová marináda", která je báječná třeba s čerstvým halibutem, ale můžeme ji zkusit s jakoukoliv jinou rybou.
Rybí steaky, pro ty co to neví, steak je ryba ukrojená napříč, po délce pak je to filé.
1 lžíce / 15 ml hruběji nasekané citrónové trávy (u nás koupíme sušenou)
1 lžíce / 15 ml hrubě nasekaného kořene nebo stonku koriandru
2 lžičky / 10 ml hrubě nasekaného galanga (lze nahradit zázvorem, i když to není přesně ono)
2 až 4 červené chilli papričky, nasekané nahrubo
2 lžíce / 30 ml hrubě nasekaných stonků kopru
1 lžíce / 15 ml hnědého cukru
2 lžíce / 30 ml rybí omáčky
hrubá sůl dle chuti
šťáva z 1 čerstvého citrónu
3 lžíce / 45 ml oleje
Nachystáme si všechny suroviny, abychom je měli při ruce. Pomocí hmoždíře, třecí misky nebo mixéru utřeme z výše uvedených surovin hrubou pastu. Rybí steaky v ochucené pastě marinujeme 2 až 4 hodiny.
Grilujeme při střední teplotě asi 6 - 8 minut po každé straně.