Do doby, než jsem si pořídil domácí pekárnu, jsem s knedlíky válčil velmi neúspěšně. I když bylo těsto krásně vykynuté a drželo tvar i při vaření, po vytažení knedlíků z vody došlo vždy k jejich destrukci a utvořily zdrcnutec, který pomalu nebyl k jídlu. Stávalo se to i při pokusech o vaření v páře, takže jsem ten marný boj vzdal a knedlík vždy kupuval. Nyní jsou však mé knedlíčky lehounké jako vánek a žluťounké jako čerstvé kuřátko!
Suroviny:
500 g hladké nebo polohrubé mouky,
300 ml vlažné vody,
1 lžička soli,
3,5 g sušeného droždí (½ sáčku nebo ½ kostky čerstvého),
½ lžičky kurkumy,
1 lžička cukru,
1 rohlík (ale nemusí být)
Příprava:
Nejprve do pekárny nalijeme vodu, přidáme sůl a kurkumu, promícháme a nasypeme mouku. Na mouku nasypeme cukr s droždím a zapneme program těsto. Po zapípání přidáme rohlík nakrájený na kostičky. Vykynuté těsto vytvarujeme do šišky a vaříme 30 - 35 minut na pařáku, pokrytém pečícím papírem potřeným olejem.