Jak jsem tak projížděl recepty na slepici na smetaně, které jsou vyvěšené na netu, zjistil jsem, že většinou se jedná o slepici na paprice. Těch několik málo, o kterých se dá říct, že odpovídají svému názvu, zase neodpovídají tomu, jak to dělám já. No a protože nechci, abyste právě vy přišli o moje pojetí, tak jsem se rozhodl, že tuto českou klasiku v mém podání zveřejním. Obrázek je sice kuřecí prso na smetaně, ale to jste určitě všichni poznali!
Suroviny:
1 slepice,
1 mrkev,
1 plátek celeru,
1 petržel,
1 cibule,
5 zrnek pepře,
5 zrnek nového koření,
1-2 bobkové listy,
250 ml sledké smetany 33%,
250 ml plnotučného mléka,
4 lžíce hladké mouky,
citronová šťáva,
sůl
Příprava:
Očištěnou a omytou slepici rozdělíme na díly, vložíme do dostatečně velkého hrnce, přidáme mrkev, petržel, celer, cibuli, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme poklicí a uvedeme do velmi mírného varu. Vaříme, dokud není slepice úplně měkká a maso se samo neodděluje od kostí. Poté z vývaru vyjmeme díly slepice, vývar scedíme do druhého hrnce a uvedeme do varu. Přidáme smetanu, zahustíme moukou rozšlehanou v mléce na požadovanou hustotu, dochutíme citronovou šťávou na mírně navinulou chuť, popřípadě dosolíme a necháme 15 minut provařit. Omáčku občas ode dna promícháme, aby se nepřipálila. Ze slepice obereme čisté maso (kůži podle vlastního uvážení hodíme psovi, kočce či jinému domácímu mazlíčkovi, nebo ji jednoduše spolkneme sami), nakrájíme je na větší kousky a vmícháme do hotové omáčky. Jako příloha je nejlepší knedlík, ale někteří barbaři ( ) k tomu dávají i noky nebo těstoviny.