Teplý bramborový salát
Suroviny: 
1 a 1/2 kg brambor na salát 
15 dkg cibule 
10 dkg sádla 
125 ml vody 
sůl 
ocet 
kostka cukru 
lžička sladké papriky 
petrželová nať
 
Vodu, sádlo a cibuli povaříme a podle chuti dosolíme, opepříme nebo okyselíme (marináda musí být dostatečně kyselá i slaná). Poté přidáme papriku. Uvařené brambory oloupeme a rozkrájíme je na plátky asi 1 cm silné a skládáme po vrstvách do mísy. Jednotlivé vrstvy zaléváme teplou marinádou a zlehka zasypeme pokrájenou petrželkou.
Nebo: 
12 středně velkých brambor 
2 cibule 
250 g uzeného bůčku 
1/4 l hovězího vývaru 
4 lžíce oleje 
1 lžíce solamylu 
2 lžíce octa 
sůl a pepř
Brambory, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Cibuli oloupeme, nadrobno, posekáme a vmícháme do brambor. Mísu postavíme na teplo. Uzený bůček nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a slaninu na něm opečeme. Zalijeme 1/4 l masového vývaru.
Vývarem vylepšeným slaninou zalijeme plátky brambor s cibulí. Brambory pokapeme octem, podle chuti osolíme a opepříme a salát pečlivě promícháme. Přisladíme cukrem podle chuti.
Podáváme pochopitelně teplé.
			
