Recept jsem vytvořil a po Malenovicích nazval na počest jarního srazu Labužníků, 27 – 29. května 2011. Kdo máte fotku prosím přiložte, já nefotil.
Lepší fotku jsem zatím neobdržel, ale pro začátek stačí!
Mánek
1,25 – 1,5 kg vepřového, které rozřízněte a udělejte plát
2 petržele(pastiňáky),
houby, celkem jedno jaké,
šunka, uzené… vše na kostičky,
jarní cibulka na drobno.
Schválně tady nepíšu množství, vše záleží na tom, jak velký plát masa budete mít, aby se to na něj vešlo.
Na marinádu:
2/3 hrnku normální hořčice, (hrnek má 2,5 dl)
1/2 hrnku hnědého cukru
1 dl octa octa
1 dl vody
1 lžíce sojové omáčky
3 stroužky česneku, utřené.
Všechno to smíchejte a maso dejte marinovat přes noc.
Petržel (pastinák) uvařte a udělejte z něj kaši. Mléko či máslo není třeba.
Houby nakrájejte na drobno a na oleji poduste. Sůl, víno ani kmín není třeba, ale fantazii se meze nekladou.
Maso si rozložte na stůl, na něj rozprostřete kaši, na ni houby, šunku a cibulku.
Vše zarolujte a ovažte provázkem. (Díky Muso, zachránilas mně )
Nebojte, neshoří, ze začátku ho bude chladit vlhkost masa a pak i kdyby shořel, maso už bude držet pohromadě samo. Pokud si chcete být jistojistí, namočte ho do vody.
A pak už to přijde na ne moc horký gril a pod poklicí grilujte. (v Malenovicích jsme to pekli v troubě, už se nám nějak nechtělo roztápět gril, a stejně by se to nevešlo).
Zbylou marinádu nalijte do kastrůlku a odpařte (nechte zhoustnout), tou se to na talíři polije.