Opět nastal den, kdy má milovaná dražší a větší polovička slavila narozeniny. Uvažoval jsem,čím bych ji překvapil - jasně, kytka a boboniera jsou samozřejmostí - a tak jsem použil recept z Labužníka, který tam kdysi vložila Pampeliška. Dort je chuťově vynikající, vypadá dobře a není ani nijak pracný. V původním receptu je do jablek přidán jeden pudinkový prášek, ovšem na kilo nastrouhaných jablek to bylo málo, jablková vrstva úplně neztuhla. Proto jsem v receptu uvedl pudinky dva.
Suroviny:
Těsto:
125 g hladké mouky,
50 g másla nebo margarínu,
50 g moučkového cukru,
1 vejce,
1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
Jablečná náplň:
1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek,
2 balíčky skořicového cukru,
150 ml studené vody,
2 balíčky vanilkového pudinku
Šlehačková náplň:
5 g želatiny (1 kávová lžička),
2 polévkové lžíce studené vody,
250 ml šlehačky
Na zdobení:
strouhaná čokoláda
Příprava:
Z mouky, másla nebo margarínu, moučkového cukru, vejce, kypřícího prášku do pečiva a špetky soli vypracujeme těsto. Těstem vyložíme dno předem vymazané dortové formy a dáme péci.
Přípravíme si jablečnou náplň:
Jablka oloupeme, vybereme jádřince a najemno nastrouháme. Přidáme skořicové cukry a podusíme.
Do podušených jablek přidáme pudink smíchaný s vodou a uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou náplň nalijeme na upečený korpus.
Připravíme si šlehačkovou náplň:
Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat a potom ji ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme dotuha a opatrně zašleháme rozpuštěnou želatinu (ne horkou).
Na vychladlou jablkovou náplň navrstvíme šlehačkovou náplň a nazdobíme strouhanou čokoládou.
Pak necháme dort dobře ztuhnout (nejlépe v ledničce)
Želatinu zahříváme asi na 60°C. Nesmí se vařit!