Wokování

Zde dávejme pokusy zdařilé či nezdařilé. Asijská kuchyně je jednou z nejlepších na světě, tak proč ji nevyzkoušet.

Wokování

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 02 říj 2011, 11:57

Nebojte se exotiky a nechejte se zlákat kouzlem asijské kuchyně!

Čínské, thajské, japonské, vietnamské a indonéské rezepty jsou velkým přínosem tradiční kuchyně. Vokovat lze i v případě, když držíte dietu. Užívejte, ale všechny podpůrné produkty s mírou. Jak se říká všeho moc škodí. Na těchto stránkách se budeme zabývat jak recepty tak i různými typy hořáku, pánvi a podobných náčiní.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 06 lis 2011, 13:18

Nejdůležitější u woku je hořák. Ja zvolil WOKBRENNER (hořák) 41 výkon ca. 13000 Watt = 13 kW. Pro srovnání kuchyňský sporák má max. 7,5 kW.

Brenner1.jpg
Pánev z 3mm carbonove oceli


Brenner2.jpg
WOKBRENNER (hořák)




Pánev je třeba před 1 použitím umýt vřelou vodou a očistit drátěnkou. Očistěte důkladně od zbytků konzervačního oleje.
Pak vezměte 2 lžíce oleje ( já vzal ten z vlaskych ořechů).Rozetřete po pánvi a zapněte hořák na plný výkon. Olej se vsákne do carbonove oceli z které je pánev zhotovena.
Toto se má velmi často udělat, já to dělal 2 hodiny a pánev ještě připékala. Ze zkušenosti kolegů je třeba toto provést až 4 hodiny kdy pánev dostane modře kovový lesk a je ve vlastnostech lepší než pánev teflonová.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Wokování

Příspěvekod drobek » 06 lis 2011, 18:36

Ano, hořák je ten problém, aspoň pro mně. :(
Tam kde se má wok s úspěchem použít je vysoký příkon tepla nezbytností. V asijských kuchyních to všude mají. Ty všechny udělátka, jako třeba jakýsi límec na normální hořák jsou na nic. Je potřeba si uvědomit, že se nahřívá dno woku a stěny stačí nádobu, tedy wok ochladit. Vaření ve woku vyžaduje vysokou a stálou teplotu, a to se na normálním sporáku prostě nedá docílit.
Proto jsem wok z domova vytěsnil :lol: a místo toho používám litinovou pánev. Pánev se rozpálí a má tepelnou setrvačnost, to znamená nevychladne ihned po vložení surovin.
Škoda, že jsem nikdy nikde neviděl takový hořák jak je výše v příspěvku. Pravda je, že jsem se po něm extra nepídil, vůbec mně nenapadlo, že by něco takového mohlo existovat. :o
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

V noci

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 06 lis 2011, 19:11

Flamme.jpg


bez komentáře
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Wokování

Příspěvekod Stan » 16 lis 2011, 13:30

Sorry, Drobku, že Tobě to zrovna moc nepomůže, ale včera jsem od Wydry dostal tenhle odkaz:

http://www.asijske-potraviny.cz/sortime ... &i=18&do=9
(snad se nedopouštím nějaké zakázané reklamy)
Řekl bych, že je to ono. Uvažuju o tom, protože na normálním sporáku se ty číny prostě dělat nedají. Je mi jasný, že to tak jako Sicchuanu stejně nedam, ale alespoň bych se trochu přiblížil.
Mimochodem, ty stránky stojí za "probrouzdání". Mají tam spooutu zajímavých věcí - od omáček po nádobí, jako například ty woky, síta, naběračky.........prostě to, co hledám už pár let po obchodech. A například v čínských bistrech mě i s mou mandarínštinou většinou poslali do háje! :D
Stan
 

Další

Zpět na Wok Asia kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x