Lívanečník jsem již dávno zrušil, protože se v něm těsto připalovalo a navíc na plynovém sporáku není možnost, jak jej adekvátně použít. No a sendvičovač se celkem fláká, protože sendvičů se v naší rodině už tak moc (oproti dřívějšku) nesní. Co se fláká, to je třeba využít jinak, nebo vyhodit. A tak se našel způsob využití, jako lívanečník!
Ingredience:
400 ml mléka,
cca 600 g hladké mouky,
3 vejce,
42 g droždí,
40 g cukru,
2 vanilkové cukry,
špetka muškátového květu,
citronová kůra z 1 citronu
olej na vymazání sendvičovače
Na dochucení:
250 g tvarohu,
200 ml mléka,
1 vanilkový cukr,
20 g cukru,
ovocný sirup (případně marmeláda rozpuštěná v troše horké vody),
mletý cukr
Popis přípravy:
Protože jsme dostatečně líní a navíc vlastníme elektrického pomocníka, do mísy šlehačo-hnětače rozklepneme vejce, přidáme mléko a cukry, nadrobíme kvasnice a metličkami na šlehání rozšleháme. Poté přisypeme nastrouhanou citronovou kůru, muškátový květ a za za stálého míchání přisypáváme mouku, dokud není těsto přiměřeně husté - t.j. asi konzistence medu. Hotové těsto přelijeme do větší mísy, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku vykynout.
Rozehřejeme sendvičovač, vymažeme horní i dolní plotýnky olejem, nalijeme přiměřeně těsta a zavřené smažíme cca 3-4 minuty.
Tvaroh dáme do mísy šlehače, přilijeme mléko, přidáme oba cukry a ušleháme na hladkou hmotu. Usmažené lívance přelijeme sirupem a nahoru položíme lžíci ušlehaného tvarohu. Posypeme mletým cukrem a můžeme ozdobit půlkou vlašského ořechu, případně lístkem máty.