Suroviny:
1 čerstvý zralý ananas (asi 2 kg)
1 lžíce másla
50 g lesního medu
2 lžíce citronové šťávy
Ananas omyjeme, rozpůlíme a každou polovinu rozkrojíme na 4 zhruba stejně velké díly. Rozehřejeme máslo, vložíme med a citronovou šťávu a umícháme z nich hustou omáčku. Ananasové lodičky položíme řeznou plochou na rošt a po každé straně grilujeme asi 5 min. Dužinu odřízneme od slupky, párátky znovu připíchneme a podáváme s medově - citronovou omáčkou.
Tip: Grilovanou dužinu můžeme také pokrájet na kostky a pokapanou omáčkou ji podávat v miskách.
Poznámka: jak jsem se to dověděl od kamaráda Karla, co žil léta na Havaji:
Zralost ananasu poznáte nejlépe tak, že zkusíte zatáhnout za ty drobné útlé listy uprostřed "kštice". Pokud jdou lehce ven, bez trhání, je ananas zralý. Mačkání a zkoušení zda je měkký není směrodatné, může být nezralý a jen omlácený cestou.