Toto je přepracovaný text, protože jeden se učí pořád. Takže, diskuse se bude jevit, a zcela oprávněně, trochu "mimo". Vzal jsem na vědomí některé připomínky, a protože když někdo chce vytisknou text, dělá to bez komentářů, obvykle, upravil jsem to. Navíc, o tom šlehači a lepku jsem se dozvěděl v sobotu, dnes je pondělí. Ještě v pátek jsem tvrdil, že NIKDY, ALE NIKDY NEPOUŽÍVAT STROJE. Dnes už to netvrdím. Omlouvám se.
Možná se to bude zdát jako pitomost, tohle sem psát, jenže, jak jsem zjistil ono to zas není tak jednoduché. Uvařit správnou bramborovou kaši neumí každý, a přiznávám, že i já, který ví jinak úplně všechno, se tu a tam dovídám věci které jsem neznal. Prostě den kdy jsem se nic nenaučil pokládám za ztracený. Naštěstí stejně rychle jako se věci učím je stačím i zapomínat, věren klasičce (no žena od klasika), že ke spokojenému životu je třeba jen dobré zdraví a špatnou paměť. To druhé mám, co já denně zažiju překvapení!
Jsou tu tyto možnosti.
Vařit brambory normálně, oloupané ve vodě. Něco se vylouhuje, to je fakt hlavně spousta dobré bramborové chutě, ale je to nejpohodlnější. Zdánlivé, jak se dovíme dále. Protože se má mléko do kaše dávat horké, je snadná zkratka prostě brambory slít, nalít mléko, přidat máslo a postavit znova na kamna.
Uvařit brambory oloupané, na pařáčku, potom vodu slít, pařák vyndat, brambory dát zpátky. Na to nalít ohřáté ba horké mléko s rozpuštěným máslem. Toho poměrně dost, pro čtyři osoby osminku.
Uvařit brambory ve slupce, oloupat je potom. Sůl je možno přidal do vody kde se vaří, ona nějak prosákne tou slupkou.
A teď jak je rozmělnit. Klasické šťouchadlo na brambory zná každý, netřeba představovat. Jen podotknu, že je to výborná pomůcka když chcete osmahnout mleté maso. Prostě ho na pánvi rozšťouhat, jde to výborně.
Dál lze s úspěchem použít lis na brambory, normálně se s ním dělají knedle z horkých brambor. Tohle je zvlášť výhodné, pokud vaříte brambory ve slupce, netřeba před lisováním loupat. Ono se to přecedí samo, jen před přidáním brambor vždycky vyklepte starou slupku.
Třetí možnost je mlýnek na brambory, je na obrázku. Dá to trošku práce, ale kaše je z něj zvláště načechraná.
Další možnost je šlehač. (a tady podotýkám, že to je pro mně novinka nojo, ta paměť). Uvařit bramboru na peřáčku jak psáno výše. Pak s nimi do mísy na šlehání. Nejdřív pomalu, aby vám nelétaly po kuchyni. Až zkašovatí, přidejte rychlost a kaši našlehejte skoro do pěny. Metla šlehače ovčem nesmí mít ostré hrany, lepila by (viz níže).
Z čeho tu kaši udělat. Mléko, to zná každý, že. Zkuste příště použít místo toho podmáslí. Nebo smetanu, nízkotučnou.
Nebo, přidejte do kaše nastrouhanou citronovou kůru. Nebo k mléku zakysanou smetanu.
Taky můžete při vaření, ovšem oloupaných brambor, přidal stroužek česneku na osobu. Klidně na ně pak zapomeňte, ono se to do brambor zamíchá samo.
Taky můžete česnek osmahnout na suché pánvi, i se slupkou, do hněda. Česnek uvnitř změkne, jen ho vymáčnete ven, navíc takhle ztratí čpavost a zbude jen česneková chuť.
A přátelé, nikdy, to mi prosím slibte, nikdy na brambory nevezměte robot nebo tyčový mixer, prostě pomůcku z noži. Uvolní to z brambor lepek, kaše bude lepivá, táhnoucí se, prostě jako nám dělali na vojně.