Pro rozbor problematiky bramborových salátů je třeba si přiznat, že je to jako s guláši. Kolik kuchařů tolik salátů.
Já si salát neumím představit bez nakyslého jablka, které mu dodá navinulost. A dělám ho z moučnatých brambor, protože líp nasáknou chuť ostatního. A žádné den předem uvařené. Uvařím, proleju studenou vodu. Jednak mě nepálí v rukou při loupání, a druhak ten šok uvolní slupku. Ještě horké protáhnu kolečkem, (To jsme si do Americka přivezli z Česka), přidám ostatní krom majonézy a lehce promíchnu. Až salát vychladne, přidám majonézu, ne dřív, zvodnatělo by to.
Kdysi jsem si v Brně v bufíku proti nádraží dal řízek s bramborovým salátem. K mému zděšení mi dali do hlubokého talíře řízek a na to nalili, doslova, sběračku salátu. Prý ho tak na Moravě dělají. Později jsem se poučil, že takhle ho dělají v tom bufetu.
Teplý moravský bramborový salát1 kg a půl brambor, 15 dkg cibule, 10 dkg sádla, 125 ml vody, sůl, ocet, kostka cukru, lžička sladké papriky, petrželová nať.
Vodu, sádlo a cibuli povaříme a podle chuti dosolíme, opepříme nebo okyselíme (marináda musí být dostatečně kyselá i slaná). Poté přidáme papriku.
Uvařené brambory oloupeme a rozkrájíme je na plátky asi ½ cm silné a skládáme po vrstvách do mísy.
Jednotlivé vrstvy zaléváme teplou marinádou a zlehka zasypeme pokrájenou petrželkou.
Nebo další varianta z mnohých12 středně velkých brambor, 2 cibule, 250 g uzeného bůčku, 1/4 l hovězího vývaru, 4 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce octa, sůl a pepř. Brambory, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Cibuli oloupeme, nadrobno, posekáme a vmícháme do brambor. Mísu postavíme na teplo.
Uzený bůček nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a slaninu na něm opečeme. Zalijeme 1/4 l vývaru.
Vývarem vylepšeným slaninou zalijeme plátky brambor s cibulí. Brambory pokapeme octem, podle chuti osolíme a opepříme a salát pečlivě promícháme. Přisladíme cukrem podle chuti. Podáváme pochopitelně teplé.
Protože se tenhle salát jí i v Německu, tady je tu recept na
Německý salát1 kg brambor; 20 dkg uzeného bůčku na silnější plátky; 3/4 hrnku jemně pokrájené cibule; 1/3 hrnku bílého 5% octa; 1/4 hrnku cukru; 1 lžíce Dijon hořčice; 1 lžička soli; pažitka na ozdobení.
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky. Bůček osmahněte na pánvi do křupava, obložte na papírový ručník aby se vsákl tuk a rozlámejte ji na kousky. Z pánve slijte vyškvařený tuk, nechte jen na osmažení cibule. Tu osmahněte jen než začne zlátnout.
Dobře promíchejte ocet,cukr, hořčici a sůl až zhoustne a dělají se bublinky. Opatrně vmíchejte brambory, navrch posypte slaninou a ozdobte pažitkou.
Southwestern grilovaný bramborový salátTo southwestern nechci překládat, je to prostě jihozápad, podle ingrediencí nejspíš Arizona.
1 velká červená cibule, na tenká kolečka; 1 červená paprika, nakrájená na kousky tak 2x2 cm; 1 žlutá paprika, nakrájená taky tak; 1 menší plechovka kukuřice; 20 dkg uzeného bůčku, asi 6 - 7 plátků, opečeného, osušeného a nalámaného na kousky; ½ hrnku olivového oleje; ½ hrnku koriandrové nati, není-li vezměte petrželku; 2 lžičky cayanského pepře, 1 ¼ kg červených nebo žlutých brambor, nakrájených na 2 x 2 cm kostky, 3 lžíce jablečného octa.
Cibuli a papriky dejte do mísy, osolte, opepřete a zalijte olejem. Na středně horký gril dejte pečící plech, na něj rozprostřete papriky a cibuli, grilujte za občasného otočení, až jsou na nich hnědé známky grilování.
Dejte je stranou a udělejte totéž s bramborami. Pak smíchejte všechny ingredience dohromady a nechte 30 minut (minimum) až 2 hodiny odpočinout.
Pokud se vám s tím nechce grilovat, prostě brambory uvařte ve vodě, uvařte i papriky a pak smíchejte se vším ostatním.
Křenový bramborový salát 1 ½ kg lojových brambor, uvařených, oloupaných a nakrájených jako vždycky; 1 hrnek drobně nakrájené červené cibule; 1 lžíce bílého vinného octa, můžete na konci po ochutnání přidat; 1 hrnek zakysané šlehačky, ale klidně dejte i jogurt, ten je v Čechách (na rozdíl od Ameriky) dobrý;
2 lžíce jemně pokrájeného čerstvého kopru; ¼ hrnku jemně nakrájeného šnytlíku; 1 lžíce Dijonské hořčice; 3 lžíce nastrouhaného křenu; sůl a pepř dle chuti.
A teď závěrečná a hlavní část - prostě to všechno smíchejte. Když je salát ze škrobových brambor, nesmí se s ním moc násilím míchat, výsledek by byla bramborová kaše. Takže, překládat, v angličině je na to termín fold, což je přeložit. Jako příklad uvedu míchání čehokoli do sněhu z bílků. Prostě jemně. Pokud je salátu hodně, a věřte, kdysi jsem ho dělal v rokli, nejlepší na to jsou ruce. Levou (jo, jsem pravák) držím nádobu, pravou podebírám ode dna a překlápím doprostřed mísy. Pak mísu pootočit po směru ručiček a znova totéž až do zblbnutí, pardon, až to je. Nedejte se zmást tím, že směs vypadá suchá. Zničeho nic se to vše spojí a je z toho salát. Běžně hop takhle dělám v restauraci. Americký, a hned se přidám recept. Podotýkám, že tady je bramborový salát zařazen mezi saláty, ne příloha jako jsme zvyklí my.
Americký bramborový salátBrambory, a to škrobové (šéf ode mne dostal kolečko na brambory a obdivuje tenhle vynález), vejce na tvrdo, nakrájená na tom strunovém krájedle na vajíčka. Jedním směrem, pak o 90°pootočit a znova, takže jsou z toho nudličky. Dál červená cibule a řapíkový celer, syrový, obé prohnat kuchyňským robotem, no tím mixerem s noži, stačí několik pulsů, prostě nadrobno ale ne na pastu. Nakládané okurky, jemně nastrouhané. Syrová karotka, na hrubo nastrouhaná. Dijonská hořčice, pepř a majonéza. Vše jemně smíchat, ochutnat a osolit jak je libo. Nezapomeňte, že druhý den to bude slanější, ale vyndat tu sůl už nejde.