Dnešní pohled do kalendáře mi okamžitě evokoval M. Dobromilu Rettigovou, protože dnes mají právě Dobromily svátek. Sáhnul jsem tedy po jejím receptu na dukátové buchtičky, protože se právě věnuji hlídání vnučky a marně jsem uvažoval o tom, co jí udělat k obědu.
Ingredience:
Těsto:
250 g polohrubé mouky,
15 g droždí,
40 g cukru,
40 g tuku,
2 žloutky,
1/4 lžičky soli,
200 ml mléka
tuk na pomaštění
Krém:
1/4 l mléka nebo smetany,
3 žloutky,
11/2 lžíce cukru,
trochu vanilky,
1 rovná lžička bramborové moučky
Popis přípravy:
Připravíme kynuté těsto jako na koláče. z vykynutého těsta nabíráme kávovou lžičkou malé kousky a na vále je zaoblíme. Skládáme je do vymaštěného pekáče a dobře po všech stranách omastíme. Můžeme dát i 2 vrstvy na sebe. Po vykynutí buchtičky upečeme do zlatova. Teplé podáváme se žloutkovým krémem.
Příprava krému:
Přísady smícháme za studena a za stálého kvedlání zahřejeme k bodu varu. Nesmí se vařit, aby se žloutky nesrazily. Můžeme ochutit trochou rumu.