Velikonoční ptáček je jarní nádivka schovaná do kuřecího řízku. Je to jednoduché, ale chutné jídlo, které vyrábím každé Velikonoce.
6 kuřecích prsních řízků
sůl a pepř
na nádivku:
hrneček vývaru /může být i z kostky/
1/8 másla
3 vejce
4 rohlíky
10dkg šunky /nemusí být/
trochu spařených a nakrájených mandliček
mladé kopřivy
kousek popence
hrst petrželky
2 stroužky česneku
sůl a pepř
prsní řízek proříznu, abych zvětšila jeho plochu
a s pomocí kousku igelitu rozklepu na pěkný velký plátek
osolím, opepřím a naplním nádivkou
Nakrajené rohlíky zaliji vývarem s rozmíchaným máslem a vidličkou rozšlehanými vejci, prolisovaným česnekem a podle chuti osolím a opepřím
přidám na drobno pokrájené mladé zelené listí
a petželku
Nakonec vmíchám na drobonko nakrájenou šunku a mandličky
Nádivku dám na rozklepaný řízek a pečlivě zabalím
Nádivky mohu dát dostatečné množství, protože se neroztéká
Omotám provázkem nebo sepnu jehlou
Poskládám do pekáčku vytřeného máslem a dám do teplé trouby
Po chvíli podliji zbylým vývarem a peču do měkka
Během pečení ptáčky opatrně otáčím, aby byly opečené, ale ne vysušené
Dobře omaštěná nádivka pěkně ztuhme a řízek do ní pustí moc dobrou šťávu
Podává se s bramborovou kaší, ale někdy je vhodné udělat nádivky větší množství a v dalším pekáčku také upéct.
Je, jak všichni víme dobrá i studená.