Recept je od Jacquese Pépina.
Ochutnali a pochutnali jsme si na tomhle s červeným chňapalem, lososem, ale i s pstruhem, i když mořský není.
Ingredience:
4 porce
2 velké brambory na pečení
1/2 střední pórek, jemně nasekaný (1/2 šálku)
1 lžíce slunečnicový nebo arašídový olej
1 polévková lžíce čerstvého másla
1/2 lžičky soli
4 porce filé
A co s tím:
Oloupeme brambory,(i když můžou zůstat ve slupce, chcete-li) omyjte je a pak nastrouhejte na struhadle s největšími otvory.
Rozehřejte olej a máslo ve velké pánvi, nejlépe teflonové. Mezitím posolte filé polovinou soli. Když je olej a máslo horké, udělejte 4 hromádky z nastrouhaných brambor a pórku (každý cca 1/3 šálku) do pánve. Na to položte ryby a zmáčkněte aby se z brambor udělala placička. Na to dejte zbylé brambory a posolte zbytkem soli. Smažte při středně vysoké teplotě po dobu 6 až 7 minut. Otočte je opatrně s velkou špachtlí a smažte po dobu 6 až 7 minut na druhé straně.
Brambory by měly být pěkně křupavé a zbarvené na obou stranách a ryby jen vařené.