Tenhle recept je z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, „The Cooking of Vienna's Empire“.
Počet porcí: 8
Ingredience
1 kg kyselého nebo marinovaného zelí
1 kg vepřového, nakrájeného na kostky
0,5 kg slaniny vcelku
1 hrnek rýže
1 velká nasekaná cibule
2 stroužky utřeného česneku
2 lžíce sladké papriky
0,5 kg polské nebo jiné klobásy na plátky pokrájené
0,5 l vývaru
1 ½ hrnku zakysané šlehačky
2 dl mléka
sůl, pepř
Postup
Zelí propláchněte vodou, kyselé zelí nechte 10–20 minut stát ve vodě ať se sníží kyselost. Vymačkejte z něj vodu a dejte stranou.
Slaninu nakrájejte na kostky, na kůži nechte tak 0,5 cm zbytek a tu nakrájejte na větší proužky. Opečte slaninu na pánvi, potom kostečky vyndejte.
Rýži povařte Asi 3 minuty, sceďte, propláchněte vodou a dejte stranou.
Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na tuku ze slaniny. Pak vyndejte maso a přidejte do misky s opečenou slaninou, do tuku dejte osmahnout cibulku dozlatova, přidejte česnek, znovu osmahněte. Sundejte s ohně, vmíchejte sladkou papriku a vše do misky s masem a slaninou.
Na pánvi osmahněte klobásu, opět na tuku ze slaniny, pak dejte klobásu do misky s ostatními věcmi. Do pánve vlijte polovinu vývaru, uveďte do varu a rozpusťte vše co je v pánvi přichyceno, pak vlijte také do mísy a vše řádně promíchejte.
Do zapékací mísy rozprostřete zelí, pokryjte masovou směsí a navrch dejte rýži. Zalijte směsí mléka se zakysanou šlehačkou.
Na to položte proužky slaniny s kůží, posolte, popepřete.
Zapékejte nezakryté celkem asi 1 ¼ hodiny, po hodině zalijte zbytkem vývaru.
Doporučená příloha: brambory, chléb