Podle America's Test Kitchen
6-8 porcí
Ingredience:
Sůl
20 dkg sušených pinto fazolí (asi 1 šálek, to jsou ty béžové hnědě žíhané ), opláchnout a osušit
6 usušené Ancho chiles (asi 5 dkg), stopky a semena odstraňte, a roztrhané na 2 cm kusy (nepálí, jsou sušené uzením)
2-4 sušené arbol chiles, stonky a semena odstraňte (hodně pálivé)
3 lžíce kukuřičné mouky
2 lžičky sušeného oregana
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky kakaa (hořkého, bez cukru)
2 ½ šálku kuřecího vývaru
2 středně velké cibule, nakrájené na kousky 2 cm (asi 2 šálky)
3 menší Jalapeno chili, stopky a semena odstraňte, nakrájejte na 1 cm kousky (Mírně pálivé)
3 lžíce rostlinného oleje
4 středně velké stroužky česneku, rozdrcené, asi 4 lžičky
½ kg nakrájených rajčat (i z plechovky)
2 lžičky světlé melasy
1 ½ kg masa, nejlépe hovězí krkovice, 2 cm tlusté, zbavené chrupavky a tuku a nakrájené na 2 cm kousky
1/3 litru ležáku s mírnou příchutí
Postup:
Dejte 3 polévkové lžíce soli, 4 litry vody a fazole ve velké dutch owen a přiveďte k varu. Odstraňte hrnec z tepla, přikryjte policí, a nechte 1 hodinu odpočinout a sáknout . Nechte okapat a dobře opláchněte.
Vyhřejte troubu na 150 stupňů. Ancho chiles dejte na suchou pánev na středně-vysoké teplo, opečte za stálého míchání až maso voní, 4 až 6 minut, snižte teplo, kdyby kousky paprik začaly kouřit. Přendejte do food procesoru a nechte vychladnout. Pánev nemyjte, bude ještě potřeba.
Přidejte arbol chilli, kukuřičnou mouku, oregano, římský kmín, kakao a ½ lžičky soli a umelte na prášek, asi 2 minuty. S procesorem běžícím, pomalu přidejte ½ šálku vývaru, na hladkou pastu, asi 45 sekund, seškrábněte se strany mísy podle potřeby. Přendejte do malé misky. Cibule dejte do procesoru a pulsujte až je hrubě posekaná, asi 4 X 1 vteřinu. Přidejte jalapeños a pulsujte dál, asi 4 X 1vteřinu, seškrábněte se strany mísy podle potřeby.
Rozpalte 1 lžíci oleje ve dutch owenu. Přidejte cibulovou směs a vařte za občasného zamíchání, až se vlhkost odpaří a zelenina změkne, 7 - 9 minut. Přidejte česnek a vařte až začne vonět, asi 1 minutu. Přidejte chilli pastu, rajčata a melasu míchejte, až se všechno hezky smíchá. Přidejte zbývající 2 šálky vývaru a fazole, přiveďte k varu, pak snižte teplotu na mírný var.
Ohřejte 1 lžíci oleje pánvi. Osušte maso papírovými ručníky a posypte 1 lžičkou soli. Přidejte polovinu hovězího a opečte ze všech stran, asi 10 minut. Přendejte maso dutch owenu. Polovinu piva nalejte na pánev a povařte, aby se uvolnily opečené kousky. Přelijte do dutch owenu. Opakujte s zbývající lžící oleje, masem, a pivem. Zamíchejte, aby se spojilo a nechte směs mírně povařit.
Zakryjte hrnec a dejte do trouby. Vařte, dokud maso a fazole jsou úplně měkké, 1 ½ až 2 hodiny. Nechte odstát nezakryté 10 minut. Dobře promíchejte a dochuťte solí před podáváním.
Úplně delikátní je s kopečkem zakysané šlehačky a trochou strouhaného sýra navrchu.