Každý si řekne, že je to jenom blbá smažená ryba s hranolky... Ovšem správně připravené smažené ryby a hranolky jsou úžasnou symfonií chuti hranolků, křupavosti ryb a hebkosti majonézové omáčky. Neimprovizujte, držte se přímo křečovitě receptu, který byl v průběhu staletí doveden k dokonalosti!
Ingredience:
Těstíčko:
200 g mouky
1 lžíce cukru
4 lžíce piva
1/4 lžičky soli
2 žloutky
6 lžic mléka
6 lžic perlivé vody
2 bílky
Hranolky:
1000 g brambor
olej na smažení
Ryba:
1000 g čerstvého filé z bílé mořské ryby bez kostí, nakrájené na porce (ale i sladkovodní v této úpravě chutná dobře)
Worcester
citronová šťáva
pikantní hořčice
sůl
mouka
Popis přípravy:
Těstíčko:
Do mouky, smíchané s cukrem a solí, přimícháme pivo, sůl a žloutky. Dobře zamícháme a přilijeme mléko smíchané s perlivou vodou. Promícháme, dokud není těstíčko hladké a necháme odležet cca 30 minut. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej zamícháme do těstíčka.
Hranolky:
Oškrábané brambory nakrájime na 1x1 cm hranolky, které propereme ve studené vodě. Blanšírujeme je ve vodě ohřáté na 95°C do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout. Na pánvi rozehřejeme olej na 160°C a hranolky osmažíme dokřupava.
Ryba:
Rybu okořeníme a obalíme v mouce. Poté ji namáčíme v těstíčku a smažíme v oleji zbylém po hranolcích asi 4-5 minut do zlatohněda.
Podáváme s tatarskou omáčkou.
Fotka je s těstíčkem obohaceným slunečnicovými semínky...