Ryby nepotřebují tak dlouhou dobu k proležení jako červené maso, proto jim naprosto stačí noční koupel v láku. Potom je již jen necháme okapat aby oschly, a můžeme je pověsit do udírny. Navíc jich máme málokdy pro tento účel víc, než pojme naše lednice a tak se tato informace hodí v kteroukoliv roční době. Uzení ryb se tak prostě dá uskutečnit i v parném létě a čerstvě uzená rybička spláchnutá douškem vícestupňového oroseného nemá chybu.
...................................malé ryby...................velké ryby
poměr salinity:.....................1:12........................1:8,5
množství vody v ml:........množství soli v g..........množství soli v g
1 000..................................83.........................118
1 500.................................125.........................176
2 000.................................167.........................235
2 500.................................208.........................294
3 000.................................250.........................353
3 500.................................292.........................412
4 000.................................333.........................471
4 500.................................375.........................529
5 000.................................417.........................588
10 000...............................83.........................1 176
Tento základní solný lák můžeme použít tak jak je, ale lze jej doplnit o další ingredience, například o česnek, který chuť uzených ryb posune do jiných výšin.