Včera jsem byl vařit v místní hospodě pro jeden firemní sedánek a dělal jsem i tři kuřecí rolády, které se podávaly po studenu.
Ingredience:
1 kuře,
plnotučná hořčice,
120 g másla,
pepř,
sůl
Nádivka:
100 g čerstvých žampionů nebo lesních hub,
2 párky nebo kuřecí játra,
120 g zeleného hrášku,
8 až 10 plátků šunky,
drcený kmín,
petrželka,
1 houska,
1 cibule,
2 vejce,
mléko,
pepř,
sůl
máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
Popis přípravy:
Kuřeti odřízneme křídla v prvním kloubu od těla.
Poté je nařízneme podél páteře (já tedy použil mnou oblíbenější obrácený gard a začal z břišní strany )a ostrým nožem snímáme maso ze žeber.
Vykostíme křídla a stehna tak, že maso obřízneme kolem kloubů a vtáhneme kost dovnitř, přičemž maso odkrajujeme (oškrábeme) od kosti.
Plát z kuřete upravíme nakrojením a přehrnutím vyšších částí masa přes místa, kde je masa méně.
Upravený plát osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Na másle orestujeme nakrájené houby a cibulku, osolíme, opepříme, ochutíme kmínem, zalijeme vejci a necháme srazit.
Játra rozkrájíme na větší kusy a orestujeme ze všech stran.
Housku nakrájíme, navlhčíme mlékem a vmícháme do ní smaženici z žampionů, hrášek a petrželku. ¨
Plát masa poklademe plátky šunky,
nádivku rozetřeme po povrchu,
a na straně ze které budeme roládu stáčet položíme párek nebo játra.
Maso opatrně stočíme do rolády a spíchneme jehlicemi nebo stáhneme kuchařským provázkem nebo silnější bavlněnou nití. Pokud by se maso příliš rozvíralo, sešijeme ho nití.
Pekáč vymažeme máslem nebo sádlem, vložíme roládu, podlijeme ji vodou,
a v troubě vyhřáté na 180°C upečeme dočervena.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. Roládu můžeme podávat i studenou.