Kotlety v bourbonu marinované
4 libové kotlety asi 2,5 - 3 cm silné, nemusí být s kostí
1 menší cibule nakrájená na tenké plátky
2 bobkové listy
Kousek skořice, (rolička kůry vcelku)
10 celých pepřů
5 nových koření
3 hřebíčky
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce krystalické soli (mořské nebo košer)
1 hrnek horké vody
3 lžíce bourbonu
2 lžíce ořechového nebo jiného oleje (ne olivového), plus další 2 lžíce na potření masa
jablečná křenová omáčka
Maso opláchněte, osušte a urovnejte na skleněný pekáč, či do plastikového uzavíratelného pytlíku. Navrch narovnejte cibuli, bobkové listy, skořici, pepře, nové koření a hřebíčky. Smíchejte vše ostatní a polijte maso. Marinujte v lednici aspoň 4 hodiny, občas obraťte. V pytli je to jednodušší, jen zatřepat .
Připravte si gril pro nepřímé grilování, na vysokou teplotu. To znamená že se topí jen pod jednou částí, griluje na té druhé, ruku udržíte 10 cm nad grilem tak 3 - 4 vteřiny. Na část s ohněm dejte kouřový balíček (kousky dřeva namočené na hodinu v alobalu s dírkami). Máte-li gril na dřevěné uhlí, toto netřeba, nebo nasypte kousky dřeva přímo na uhlí.
Očistěte gril, naolejujte šprucle. Maso naaranžujte na gril, potřete olejem a grilujte na této straně, přiklopené, asi 20 minut.
Pak přesuňte maso na tu část kde hoří oheň, už nepřikrývejte a grilujte ještě 5 - 7 minut po každé straně, v polovině pootočte, aby se na mase udělala hezká mřížka