Další cheeseburger
Suroviny:
0,5 - 0,75 kg mletého hovězího, 15-20% tuku
15 - 20 dkg hrubě strouhaného sýra, čedar nebo jiný co zrovna máte (asi 1 - 1,5 hrnku
krystalická sůl - košer nebo mořská
4 housky na hamburgery
2 lžíce rozpuštěného másla
4 listy salátu
rajče na plátky
plátky cibule
naložená okurka, na plátky
Chipotle majonéza (recept níže)
Postup:
Smíchejte sýr a maso, pak navlhčenýma rukama udělejte placky a dejte na talíř vyložený plastikem. Uložte do lednice, dokud není čas ke grilování.
Rozpalte gril na vysokou teplotu (ruku udržíte 10 cm nad roštem 4 - 5 vteřin). Dobře posolte a popepřete hamburgery s obou stran, dejte na čistý a omaštěný gril.
Rozhodně se jich během pečení, krom otočení asi po 5 minutách nedotýkejte! Uvnitř se taví sýr a vytekl by. Po 5 minutách hamburgery lopatkou nebo lépe kleštěmi ke grilování otočte, až jsou propečené skrz. Nejlépe to poznáte teploměrem , teplota masa by měla být asi 70°C (160°F). Sundejte s grilu, dejte stranou a přikryjte alobalem, aby nevystydlo.
Rozříznuté housky namázněte na řezné straně máslem a otoustujte jak to máte rádi.
Na housku položte list salátu, aby nic nerozmáčelo housku, na to rajče a tak. Nakonec chipotle majonéza, maso a přikrýt druhou půlkou housky.
Chipotle majonéza není zrovna podmínka, nevím zda je to doma k dostání. Nic nezkazíte třeba křenovou majonézou, majonézou s cayanským pepřem, ale třeba i tatarkou, nápadům se meze nekladou, konec konců je to vaše jídlo.
Chipotle majonéza, asi na půl hrnku:
1/2 hrnku majonézy
1 - 2 chipotle papriky z konservy, nadrobno posekané,
1 lžíce adobo omáčky ve které jsou naloženy.
1 lžička sladké papriky pro barvu
Vše dobře promíchejte v nerezové nebo plastikové misce, co nespotřebujete hned, dejte do sklenice s víčkem a do lednice.