Počasíčko už nám přeje blbnout i venku, ale stále ještě je vhodné pro hrátky s nakládaným masem. No a tak zase jednou jeden recept na klobásky, protože jsem na ně dostal chuť.
Suroviny:
1500 g předního libového hovězího masa,
3000 g vepřového boku bez kůže,
500 g libové vepřové plece bez kůže a kostí,
500 ml vody,
vepřová střeva
Koření:
28 g soli,
1 g pepře,
7 g sladké papriky,
2 g pálivé papriky,
0,5 g cukru,
0,2 g kardamomu,
7 g třeného česneku
Příprava:
Hovězí i vepřové nakrájíme na kostky o hraně asi 10 mm a dáme každé zvlášť do mísy. Každé maso prosolíme polovinou soli a necháme v chladu odležet do druhého dne. Hovězí maso pomeleme dvakrát přes paštikovou šajbu, přidáme k němu hodně studenou vodu, všechno koření a dobře promícháme, nejlépe v sekacím robotu. Vmícháme vepřové maso a směs necháme opět uležet do druhého dne v chladu. Rozleželou směs plníme do střívek a děláme cca 30 cm dlouhé klobásy, které na konci zašpejlujeme nebo přehnutím kousku prázdného střeva slepíme, poté uprostřed zaštípneme a přetočíme. Udíme v udírně vyhřáté na 65°C do zlatohněda, potom je provaříme ve vodě horké 75°C po dobu 20 minut a necháme vychladit. Vychladlé klobásy zavěsíme opět do udírny a udíme 3 dny studeným kouřem o teplotě asi 40°C.