O knize
Viktor Faktor
nakladatelství FOKUS 1991
Tuhle knížku mám doma už od devadesátých let. Prosím, nenechte se zmýlit tím vegetariánstvím v názvu. Jde prostě o to, že se v receptech nevyskytuje maso. Toť vše. Moje máma říká, že kuchařky nejsou na vaření, nýbrž na čtení. Ikdyž jsem tenhle postoj zdědil, musím říct, že tahle je na obojí. Pojďme na to.
Úvod na cca deset stránek, úvod do historie omáček a "omáčnictví" - paráda! A pak už jen recepty. Stručné, přesné, no a dokonalé. Úsporný formát je na místě. Na sto osmdesáti stranách jsou jich stovky (viz. název).
Jen namátkou, majonéza - osmnáct receptů,sýrová dvacet čtyři, tatarská osm, a tak dál. A nechybí národní, etnické či regionální a to včetně takových zajímavostí jako staropražský Hečepes!
Autor neopomněl na ukázky starořímských a dokonce staročeských omáček a šalší a co víc, v knize je i seznam těch, které se z důvodů nějaké té ančovičky v receptu dovnitř zařadit nedaly! K tomu asi není co dodat.
Když navíc vezmeme v úvahu datum vydání (1991), je asi škoda, že vyšla (pokud je mi známo) pouze jednou a tak zbývá jen hledat v antikvariátech. Přeji hodně štěstí při hledání.
K mání třeba tady: http://www.darky-rona.cz/darky-rona/esh ... tion#anch1